top of page

Dossier uitvallende honden: Type 3 het bescherm(b)engeltje

Bijgewerkt op: 4 okt 2019

Type 3 is de bewaker van het erf, de beschermer van het gezin. Hij zal er alles aan doen om zijn baasjes te verdedigen en houdt andere honden in het gareel. Ontdek hoe je voorkomt dat jouw hond dit gedrag ontwikkelt en wat je er aan kunt doen eens het zo ver zou komen.

Type 3: Het bescherm(b)engeltje



Ontstaan van dit gedrag

Dit type uitvalgedrag komt vaak voor bij herders en waak- en verdedigingshonden. Andere rassen kunnen het ook ontwikkelen, maar het komt minder frequent voor. Meestal ontstaat het gedrag in de pubertijd, omdat dan de instincten de kop opsteken. Er zijn een aantal factoren die de kans vergroten dat jouw hond dit type uitvalgedrag zal vertonen. Honden met een zeer sterke hechting aan het gezin en ook alleen het gezin lopen verhoogd risico. Je kan dus best als je dit type ras hebt er preventief voor zorgen dat je pup veel aangename contacten heeft buiten het gezin. Bijvoorbeeld iemand die met hem een wandeling komt maken of zijn maaltijd geeft, een paar speelkameraadjes die sociaal een beleefd zijn met andere honden, mensen die op bezoek komen en iets leuk meebrengen voor hem zoals een speeltje of kauwbeen, jouw pup kan eens bij een ander gezin op logé gaan,...


Het is belangrijk dat jouw hond vreemde mensen en honden niet als een bedreiging ziet maar als een voorspeller van leuke dingen. Mensen kunnen snoepjes naar hem toegooien. Zo hoeft hij niet te dicht te komen als hij het eng vindt en leert hij toch dat vreemden leuk zijn.



Nog een preventieve maatregel: Als er honden op bezoek komen, zorg dan dat ze van het materiaal van jouw hond afblijven. Je kan bijvoorbeeld zijn speelgoed, eten en kauwbeentjes weg bergen een uur voor je bezoek komt.


Het grootste risico loop je als jouw jonge hond weinig buiten komt en er weinig bezoek komt. De hond leert dan dat het gezin en zijn erf zijn hele leven zijn en hij zal dit verdedigen met al zijn kracht.



Hoe herken je ze?

De alarmbelletjes hierboven beschreven neem ik in beraad. Als het gaat om een herder of verdedigingshond die weinig contacten heeft buiten het gezin ben ik op mijn hoede. Echte zekerheid heb je pas met de 'kunst-hond test' op een afgesloten terrein. Hierbij kijken we hoe de hond reageert op een nep hond. Zo kunnen we zonder risico evalueren hoe zijn houding is tegenover andere honden.


We plaatsen de kunsthond om de hoek en het baasje komt met zijn hond aangewandeld. We laten de leiband los (of geven hem voldoende lange lijn) zodat de hond vrij kan doen wat hij wil. Type 3, de bescherm(b)engel zal één van volgende reacties vertonen:


- Hij probeert de andere hond te vermijden maar stelt zich groot op, eventueel met nekhaar recht en houd de kunsthond nauwlettend in de gaten. Pas als het baasje te dicht komt bij de kunsthond begint hij te blaffen/grommen/bijten.


- Hij stormt op de kunsthond af, blaffend, grommend, nekhaar recht. Eens hij bij de kunsthond komt begint hij hem onbeleefd te besnuffelen. Hij heeft geen respect voor de ruimte van de hond en zal met zijn neus duwen om bij interessante plekjes te raken. Voor een echte hond zou dit erg bedreigend zijn en mogelijks uitmonden in een gevecht. Eens hij de kunsthond heeft geïnspecteerd en goedgekeurd laat hij het voor wat het is en geeft hij geen aandacht meer."Deze is ok baasje, ik heb hem getest, uitgedaagd en geïnspecteerd, we zijn veilig."


- Hij stormt op de kunsthond af, blaffend, grommend, nekhaar recht, springt er bovenop en bijt. Deze hond geeft de kunsthond niet het voordeel van de twijfel. Hij neemt het zekere voor het onzekere en schakelt de bedreiging uit.



Wat denkt dit type hond?


- Ik haat andere honden, waarom laten ze mij en mijn gezin niet gewoon met rust.

- Ik zou het liefst van allemaal enkel mijn gezin en huisje op de wereld hebben, al de rest is een bedreiging voor wat mij meest dierbaar is.

- Als ik niet constant op mijn hoede ben, zal ik iets kostbaars verliezen.


Welke aanpak hebben ze nodig?


Qua aanpak lijkt type 3 sterk op type 1, de pro-actieve angsthaas. Hij vindt net zoals type 1 andere honden een bedreiging en zou er liefst niets mee te maken hebben. We moeten er dus voor zorgen dat hij andere honden als een voorspeller van iets leuks gaat zien.



Dit doen we door voldoende afstand te houden van andere honden, zodat hij zich nog niet bedreigd voelt. Dan halen we zijn favoriete speeltje of voedsel boven. Telkens hij een hond ziet, krijgt hij super leuke spelletjes, aandacht en lekker voedsel. Als dit goed gaat komen we zeer geleidelijk dichter bij vreemde honden. Jouw hond mag echter niet gepusht worden. Als jouw hond uitvalt, ben je te snel te dicht gekomen en moet je het trager aanpakken. Op lange termijn zal hij blij worden als hij andere honden ziet. Zijn onderliggende emotie is veranderd en het probleem is opgelost.


Het is in het begin wel even zoeken naar de juiste afstand en juiste locaties waar je kunt oefenen. Je moet ook zoeken wat werkt voor jouw specifieke hond. De ene wil niet spelen op wandeling en de andere is een kieskeurige eter en wil enkel voor vers gekookte kip werken.


Het aanpassen van de emotie van jouw hond duurt enige tijd. Het vraagt als baasje veel geduld, want als je te rap te dicht komt bij de andere hond, valt hij uit en ben je weer een stap achteruit. Timing en locatie zijn uitermate belangrijk. Het kan helpen om in het begin hier begeleiding in te krijgen van een gedragsspecialist zodat je vlot de eerste resultaten ziet.


Ondervind je moeilijkheden of heb je vragen? Aarzel dan niet mij te contacteren of stel een vraag in onze Facebookgroep 'ik heb een uitvallende hond'.

Comments


Hondenmanieren | Hondengedragstherapeut | Hondentrainer | Voedingsdeskundige | Puppy-expert

Meeuwenlaan 24a, Westende | 0471 57 15 14

bottom of page