top of page

Help! Mijn hond springt op de tafel!

Bijgewerkt op: 5 mrt.

Sommige honden hebben altijd eetlust. Als er dan wat lekkers achter blijft op tafel en we letten even niet op kan de avonturier onder onze viervoeters op ontdekkingstocht gaan, met alle gevolgen van dien. Hoe leer je dit gedrag af? Valt er überhaupt wat aan te doen? Hoe hou ik mijn hond van het aanrecht of de tafel?

Hond op tafel

Dit gedrag oplossen is niet eenvoudig. Het valt onder de categorie zelfbelonend gedrag. Dat wil zeggen dat als we niets doen, het gedrag enkel zal toenemen. Bovendien werkt straffen meestal niet, omdat de beloning van het vinden van lekker eten te groot is. Volg het recept hieronder voor de oplossing!


1) de 'drive' achter het gedrag verminderen


Om te beginnen is het belangrijk na te gaan of jouw hond zich voldoende verzadigd voelt na de maaltijd. Nu denk je misschien 'maar ik volg de richtlijnen op de verpakking van de brokken en hij is niet te mager, dus hij krijgt genoeg eten.' Het probleem bij deze redenering is dat verzadigd zijn en je verzadigd voelen 2 verschillende dingen zijn.


Laten we even een extreem voorbeeld nemen bij ons mensen om de situatie duidelijk te maken. Gemiddeld gezien heeft een mens ongeveer 2000Kcal nodig per dag. Als we 222ml olie zouden drinken komt dit overeen met grofweg deze 2000Kcal. Denk je dat je na het drinken van dat groot glas olie geen honger meer zou hebben voor de rest van de dag? Waarschijnlijk zou je na een paar uur weer honger hebben.


Dit komt omdat er andere factoren een rol spelen. Enkele suggesties om het verzadigd gevoel van jouw hond te verhogen:


-Schakel over van brokken op natvoer. Door de grote hoeveelheid vocht mag je hond ongeveer 4 keer zo veel natvoer eten dan brokken. Hierdoor is de maag veel voller en is het gevoel navenant.


-Voeg verse groenten toe bij zijn brokken. Een goed voorbeeld is pompoen. Weet dat groenten steeds gaar en geplet moeten zijn, anders heeft je hond moeite met verteren. Op deze manier zorgen het extra volume in de maag en de bijkomende vitamines, mineralen en vezels er voor dat jouw hond langer voort kan met dezelfde maaltijd. Hij heeft minder honger en het kost niet veel calorieën.


-Koop voeding zonder toegevoegde suikers of smaakversterkers. Deze zorgen voor een abnormale eetlust. Bovendien moet de voeding voldoende eiwitten bevatten voor een voldaan gevoel.


Honden hebben behoefte aan ontdekken en beleven. Als deze niet vervuld is ligt 'kattekwaad' op de loer. Enkele tips om hier aan te voldoen:

Hond op ontdekking

-Verstop wat voedsel op toegestane plaatsen voor je hond. Strooi bijvoorbeeld zijn brokken uit in een deel van het gazon of verstop wat snoepjes in en onder zijn kussen. Zo leert hij op andere plaatsen dan de tafel zoeken.


-Varieer in type brokken en snoep. Voeg ook regelmatig iets heel lekker vers toe zoals wat gekookte kip. Zo moet hij zijn favoriete hapjes niet elders gaan zoeken.


-Zorg voor wandelingen, knuffelmomenten en spel op regelmatige tijdstippen. Zo heeft jouw hond voldoende uitlaatklep. Een hond die zich verveelt en te veel energie heeft gaat op zoek om wat leuks te doen.


-Gebruik eens een voerspeeltje of snuffelmat om uw hond op een leuke manier moe te maken. Bovendien eet hij hierdoor trager wat bijdraagt tot een voller gevoel.


2) Voorkomen is beter dan genezen


Als jouw hond ontdekt dat het lekkerste eten steeds op tafel ligt, dan is dit gedrag zeer moeilijk af te leren. Zeker als dit dan ook de enige plaats is waar hij het kan vinden.

Uit voorgaande tips leerde uw hond dat zijn favoriete hapjes ook gewoon in zijn eetbak kunnen liggen en dat er andere leuke plaatsen zijn om op zoek te gaan. Daarnaast is het belangrijk om te voorkomen dat uw hond op de tafel kan door bijvoorbeeld stoelen steeds goed tegen de tafel te schuiven of door meubilair te verplaatsen zodat je hond geen aanloop kan nemen om er op te springen.


Bovendien mag hij er nooit nog wat lekkers vinden. Al is het maar af en toe, jouw hond zal blijven checken of er wat te rapen valt. Ruim dus steeds onmiddellijk op na het eten en kuis de tafel grondig af zodat er zelfs geen kruimeltje meer te rapen valt.


3) Tijd voor een Boobytrap


Als al het voorgaande niet wil baten, dan is het tijd voor een boobytrap. Laat dagelijks iets op tafel liggen wat de hond niet zo lekker vindt vb. een wortel of courgette. Hij moet het wel interessant genoeg vinden om er eens aan te likken. Smeer dit artikel goed in met azijn of iets pikants zoals cayenne of tabasco. Jouw hond leert dat op tafel enkel verschrikkelijke dingen te vinden zijn. Als je dan elders lekkere dingen verstopt voor hem, zal hij snel weten waar de beste buit te rapen valt!


Ondanks alles zijn er steeds artiesten die blijven volhouden. Vooral bij honden die dit gedrag al lang uitoefenen is afleren moeilijk. In dat geval is preventie de enige optie om de situatie leefbaar te houden.


Veel succes!


Dit artikel bevat een aantal gesponsorde links met producten die ik aanraad. Ik krijg een kleine commissie als deze producten worden aangekocht. Ik koos deze artikelen met zorg uit voor jullie.

6.708 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page