Een pup kiezen is een belangrijke beslissing die je niet onbezonnen neemt. Er gaat veel werk en planning aan vooraf. Ik help je alvast een handje!
Raskeuze
Het kiezen van de juiste pup begint met het kiezen van het juiste ras. Om dit goed te kunnen doen moet je bewust zijn en eerlijk zijn over wat je van je nieuwe viervoeter verwacht. Vergeet echter niet dat eigenschappen veel kunnen verschillen per individu, het ras zegt niet alles.
'De uitzondering bevestigt de regel!'
Hieronder vind je enkele nuttige vragen om je goed te helpen voorbereiden:
- Hoe aanhankelijk moet de hond zijn?
Een aanhankelijke hond knuffelt graag en ligt graag op je schoot en tegen je aan, wat enorm gezellig is. Ze kunnen niet goed alleen zijn en kunnen daarom makkelijk verlatingsangst ontwikkelen. Als je een full-time job hebt kies je dus best een onafhankelijker type.
- Hoe vaak kan/moet ik per dag ermee
wandelen en hoe ver?
Woon je op een appartement en moet je vier keer per dag een klein toertje doen voor zijn behoefte? Dan zijn honden met een hoge drive geen goed idee (border collie, stafford, jack russel, herders, ...). Sommige van hen gaan in overdrive door de frequente wandelingen, ze raken verslaafd en komen tussendoor niet tot rust. Zij dienen eerder voor 1 wandeling per dag van 1 a 2u en deze keuze heb je niet op een appartement.
Daarnaast is het belangrijk te weten dat elke hond dagelijks een toertje nodig heeft, als mentale stimulatie en voor een goede gezondheid. Het enige verschil is dat sommige blij zijn na 15min en andere pas na anderhalf uur. Informeer bij mensen die het ras hebben dat je overweegt, bij dierenartsen of bij een gedragstherapeut om hier een realistisch beeld van te krijgen. Info op internet en sommige kwekers schilderen een te rooskleurig plaatje.
-Hoe speels/levendig moet mijn hond zijn?
Hebben jullie kinderen of zijn jullie zelf erg actief, dan houden jullie misschien van een ras dat eeuwig kind blijft zoals een Boxer, herder of Terrier zodat jullie samen veel kunnen spelen. Speelse honden vragen zelf vaak naar activiteiten en durven al eens blaffen en ontevreden zijn als er een dag weinig gepland staat. Vraag je dus eens af of jullie dit graag als dagelijkse kost willen, of dat jullie dit na een tijdje beu zullen zijn, want dat staat garant voor probleemgedrag!
Als je eerder een rustig type bent en de rest van het gezin ook, dan kan je beter een rustiger ras kiezen zoals een gezelschapshond, windhond of oertype.
- Wil ik een hobby/job delen met mijn viervoeter zoals agility, wandelen, doggydance, jachtsport, verdedigings/bewaking werk, ...?
Elk ras heeft zijn specialiteit en dit moet je in overweging nemen. Het is ook mogelijk dat je een pup van dit ras koopt met een bepaald doel voor ogen, maar dat deze hond zelf in die activiteit geen zin heeft, er niet voor lijkt te dienen of medisch problemen blijkt te hebben. Wees dus niet te verlekkerd op voorhand!
- Moet mijn hond vreemden buiten houden of verwelkomen?
Het is helaas 1 van de twee. Je kunt geen afschrikkende waakhond hebben die uw bezoek hartelijk verwelkomt of omgekeerd.
- Hoe vaak ben ik bereid naar de trimmer te gaan?
Een hond laten trimmen kost tijd en geld. Als je een hond kiest die veel vachtverzorging vereist moet dit goed opgevolgd worden. Stel je eens een trimbeurt uit, dan krijgt de hond klitten in de vacht die mogelijks erg pijnlijk zijn om te verwijderen of afgeschoren moeten worden. Aan de honden op de prentjes in de boekjes wordt dagelijks hard gewerkt, reken er op dat je dit ook zult moeten doen, of je hond zal er helemaal anders uit zien.
- Wat zijn mijn fysieke mogelijkheden?
Een hond bezitten die sterker is dan jezelf is een risico. De hond ontdekt vroeg of laat dat hij jou fysiek de baas kan en zal je dan ook ongegeneerd overal mee naartoe sleuren op wandeling. Als je medisch niet 100% in form bent kies je beter een kleiner ras. Zo voorkom je bijkomende kwetsuren of overbelasting.
Een goede kweker
Idealiter krijg je de pup mee op de leeftijd van 7 a 8 weken. Is hij ouder of jonger, dan neemt de kans op gedragsproblemen aanzienlijk toe.
De kweker zorgt dus voor jouw pup de eerste 2 maand van zijn leven, dit is de grootste periode van zijn socialisatie fase. Dit heeft een enorme invloed op hoe angstig/agressief jouw hond zal zijn en hoe goed hij zich kan aanpassen aan nieuwe situaties. Het allerbeste kan als jouw pup opgroeien in de woonkamer van de kweker en bloot gesteld wordt aan verschillende soorten dieren/kinderen/mensen/toestellen/geluiden... maar ook voldoende rust krijgt. Pups die opgroeien in de living, vertonen veel minder gedragsproblemen dan kennel-pups. Een goede kweker biedt 1 of maximum 2 rassen aan. Is er veel keuze, dan heb je mogelijks te maken met een broodfokker en deze groeien meestal op in ondermaatse omstandigheden.
Daarnaast kiest de kweker welke genetische combinaties hij maakt. Genetica beïnvloedt sterk de gezondheid en het gedrag van jouw hond en dit kan je niet veranderen. Vraag de kweker waar hij rekening mee houdt voor het maken van zijn keuze. Welk doel streeft hij na (werklijn-showlijn) qua karakter en uiterlijk? Welke tests voert hij uit om genetische afwijkingen op te sporen zoals heupdysplasie?
Het karakter van de ouderdieren zegt veel meer over jouw pup dan het ras waartoe hij behoort. Vraag of je de ouders kunt ontmoeten en hoe hij hun karakter zou omschrijven.
Een goede moeder
Om op te groeien tot een emotioneel stabiele hond moet hij een goede moeder hebben gehad. De moeder leert jouw pup grenzen en geeft hem een veilig gevoel en genegenheid. Is dit onvoldoende het geval, dan merk je dit nog tot op late leeftijd. Het nestgevoel bepaalt het basis veiligheidsgevoel van jouw hond.
Enkele items om op jouw checklist te plaatsen:
- Een kleiner nest zorgt er voor dat de moeder meer tijd aan jouw pup kan besteden. Ze zal ook minder snel overprikkeld raken en dus minder chagrijnig zijn.
- Een mama moet graag mama zijn. Een moeder die al veel nesten heeft gehad voordien is het ondertussen al meer dan zat. Ze raakt uitgeblust en doet haar job minder goed. Vraag dit dus eens na.
- Een moeder hoort erg betrokken te zijn bij haar pups. Ze is veel bezig met hen te verzorgen, te wassen, te voeden of te corrigeren als ze te wild spelen. Naarmate jouw pup ouder wordt neemt dit gedrag af, wat ook gezond is.
Een goede pup
Nu komt voor de meeste mensen het belangrijkste item, maar helaas moet ik jullie teleurstellen. Uit onderzoek is gebleken dat het karakter van een pup nog alles behalve vast ligt aan de leeftijd van 8 weken.
Persoonlijkheidstesten lijken niet betrouwbaar. Het is dus heel moeilijk iets te zeggen over welke pup je het beste kiest. Toch kan ik enkele raadgevingen meegeven. Pups van 8 weken horen nog geen gedragsproblemen te vertonen zoals bezitterigheid, agressie of buitensporige angst. Als dit nu reeds opvalt, dan wordt dit later enkel erger. Dit geldt tevens voor alle opvallende karaktertrekken. Een pup die zich steeds verstopt, niets met jou te maken wil hebben, gromt en blaft naar jou, zit te bibberen in een hoekje, ... is vanzelfsprekend niet de beste keuze. Verder is het een loterij en is het beter om je te baseren op voorgaande tips.
Veel succes met het kiezen van je nieuwe pup! Bekijk ook eens mijn artikel rond het kiezen tussen een pup of adoptiehond! Wil je graag persoonlijke begeleiding dan help ik jullie graag verder in het maken van een goed doorgronde keuze!
Comments