top of page

Hoe leer je jouw hond een muilkorf dragen

Bijgewerkt op: 10 dec. 2020

Een muilkorf aandoen is geen eenvoudige klus. Toch is het soms noodzakelijk bij de dierenarts, het openbaar vervoer, in het buitenland, of omdat je hond alles eet op straat of een ander gedragsprobleem heeft. Na deze training wordt het een fluitje van een cent!


Het beste type muilkorf kopen

Hond draagt muilband

De meest gekende is 'de muilband'. Deze houden de mond constant dicht waardoor het niet geschikt is voor langdurig gebruik. Je hond kan oververhitten, dorst lijden en het is bijna onmogelijk snoepjes te geven als de band correct getailleerd zit. Deze dienen om even 10min aan te doen voor een behandeling bij de dierenarts, maar mag je niet gebruiken om te wandelen, tijdens inspanningen of op het openbaar vervoer,...

Hond met muikorf

Wereldwijd wordt de Baskerville muilkorf aanbevolen als beste muilkorf. In deze korf kan je hond nog drinken, snoepjes eten, hijgen, koelen, ... Je hebt ook een optionele band over het midden van het hoofd, waardoor ze moeilijk uit te krijgen zijn. De bedoeling is echter om via training er voor te zorgen dat jouw hond de muilkorf niet wíl uitdoen. Dat leer je in dit artikel.


Kleurrijke muilkorven

Hou je niet zo van een muilkorf, omdat ze er akelig uitzien? Het klopt dat mensen sneller een boogje rond jouw hond zullen lopen als hij een muilkorf draagt. Dit kan voor jouw hond en jezelf een onaangename ervaring zijn. Gelukkige maken ze tegenwoordig kwaliteitsmuilkorven in allerlei leuke kleuren, waardoor ze er speels uit zien. BUMA's is zo een voorbeeld, bovendien bieden ze muilkorven op maat waardoor je steeds de juiste pasvorm hebt.


Wat als jouw hond een platte snoet heeft? Je kan best kiezen voor een muilkorf op maat, speciaal voor rassen met een platte snuit. Ook voor deze honden zijn er oplossingen gevonden, zoals hier.Bekijk hoe je de muilkorf aanleert in deze video

Stap 1: Eerste kennismaking

Houd een snoepje in het neusgedeelte van de muilkorf. Laat jouw hond het snoepje op eten. Van zodra het snoepje op is, neem je de muilkorf weer weg. Herhaal tot alle aarzeling bij je hond is verdwenen.


Stap 2: Opbouwen

Bouw geleidelijk aan de tijd dat de band aan is op door je hond langer te laten kauwen aan het snoepje. Als jouw hond schrikt of de muilkorf probeert af te doen dien je onmiddellijk te stoppen en de muilkorf af te doen/te laten vallen.


Stap 3: Op commando

Kies een vast woordje dat de muilkorf zal voorspellen voor je hond, zoals 'muzzle', het engelstalige woord voor muilkorf. Zeg 'Muzzle' en 1 seconde later biedt je de muilkorf met snoepje aan, zo weet jouw hond wat komt en kan hij zich mentaal voorbereiden. Met herhaling zal je zien dat jouw hond zelf zijn neus in de band probeert te steken in anticipatie op het snoepje. Bouw nog verder de tijd op en leg al eens voorzichtig de bandjes in zijn nek. Als hij hier niet van schrikt, poog dan om ze dicht te maken. Het geven van hardere snoepjes waar ze even op moeten kauwen helpt, zodat je voldoende tijd hebt om het bandje dicht te klikken. Als jouw hond schrikt, ga dan een stap terug. Nadat de muilkorf is aangebracht, geef nog een aantal snoepjes. Bouw geleidelijk aan het wachten tussen 2 snoepjes op. Zo went jouw hond aan het gevoel.


Stap 4: Veralgemenen

Oefen op verschillende plaatsen en situaties zodat je steeds vlot de muilkorf kunt aandoen indien nodig. Honden linken vaak specifieke plaatsen met specifieke oefeningen. Als je dan op een nieuwe plaats komt snappen ze het niet meer. Dan dien je dus van stap 1 te herbeginnen, maar je zult steeds sneller door de stappen lopen.


Veel succes met het oefenen!

664 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page