top of page

Je angstige hond voorbereiden op de komst van de baby


Angstige hond met baby

Ergens diep vanbinnen voel je dat 'hopen dat het goedkomt' niet voldoende is. Je wil nergens spijt van hebben en geen kans onbenut laten, dus je wil je angstige hond voorbereiden op de komst van je baby. Wanneer het aankomt op honden en baby's staat één ding vast: je neemt beter het zekere voor het onzekere. Een goede voorbereiding is dus goud waard, zeker wanneer je weet dat jouw hond onzeker of angstig van aard is. In dit artikel lees je concrete tips.


De maanden voor de komst van de baby


Van zodra je dit artikel leest, kan je aan de slag. We bekijken in dit deel wat je nu al kunt doen, vóór de komst van de baby. Angstige/onzekere honden houden van stabiliteit en voorspelbaarheid. De maanden voor de komst van de baby kan je best zo snel mogelijk je huis en routine aanpassen aan hoe het na de komst van de baby zal zijn. Stel je zelf volgende vragen:


Inrichting van het huis


- Plaats zo snel mogelijk alle spullen van de baby in je huis. Zo kan je onzekere hond al wennen aan de nieuwe inrichting. Denk na over waar je alles positioneert.


Hond en speelhoek baby

- Zal de rustplaats van je hond beter verhuizen, zodat hij zich beter kan afzonderen wanneer het te veel wordt? Angstige honden hebben veel nood aan rust, zeker in een periode van ingrijpende verandering. Misschien staat de mand dus beter niet naast de wieg. Verplaats nu al de rustplaats als dit nodig zal zijn. Zo krijgt deze nieuwe plaats al de betekenis van veiligheid en rust.


- Waar is de veiligste plaats om een speelhoek in te richten voor wanneer de baby begint te kruipen? Het veiligste is wanneer deze hoek afgeschermd wordt van de hond vb. in een andere kamer dan waar de hond meestal verblijft, of achter een hekje, zodat de hond er niet bij kan. Kinderen krijgen pas vanaf 6-jarige leeftijd volwaardig besef dat dieren gevoelens en pijn ervaren. Tijdens het spelen kan het dus mogelijk eens onbedoeld fout lopen. Het kindje gooit iets naar je hond, valt over de hond, stapt op zijn staart, ... Je kindje dient vrij te kunnen spelen zoals hij wil, maar je hond kan hier best van weg gehouden worden. Het beste is om te kiezen voor een fysieke barrière. Als je jouw hond straft om een bepaalde plaats te betreden zoals de speelhoek, kan dit de angst vergroten en mogelijks de relatie met de baby bemoeilijken.




Aanpassing van je routine


- Wie zal wandelen met de hond de eerste weken na de komst van de baby?

Als deze persoon niet jezelf is, zorg dan dat deze de gevoeligheden van je hond kent en weet hoe te reageren wanneer je hond angstig is op straat. Maak voordien al wandelingen samen zodat je deze persoon kan begeleiden in het omgaan met je hond, want deze heeft vermoedelijke een 'handleiding'.


Zwangere vrouw speelt met hond

- Wanneer zal er gewandeld worden, gespeeld worden, gevoerd worden?

De komst van een baby gaat gepaard met veel plezier en geluk, maar brengt meestal in het begin ook vermoeidheid met zich mee. Kijk hoe de routine van de hond geleidelijk kan aangepast worden aan hoe je denkt na de komst van de baby te functioneren. Vermoedelijk zal er minder vaak en minder lang gewandeld worden. Denk ook na welk uur je vermoedelijk meest energie/tijd zal hebben om met je hond bezig te zijn. Misschien is dit niet langer 's ochtends vroeg?


- Wie zal langskomen na de komst van de baby?

In het begin wil iedereen de baby komen bezoeken. Voor angstige honden kan dit heel belastend zijn. Vraag dus nu al wat vaker eens bezoek en zorg dat dit een aangename ervaring is voor je hond. Een hondengedragstherapeut kan je hierin begeleiden als je niet weet hoe je dit best aanpakt. Denk ook eens na wie mee zal helpen in de verzorging van de baby en zorg dat je hond al kan wennen aan deze persoon. Overweeg of een deel van de bezoekers al kan langskomen in het ziekenhuis ipv thuis. Misschien kan de 'babyshower' op een andere locatie gegeven worden, zodat je hond rustig kan thuis blijven? Alle kleine beetjes helpen.


Training van je angstige hond op baby-geluiden


De geluiden die baby's maken zijn voor honden zeer bizar en kunnen angst uitlokken. Gelukkig hoef je nog geen baby te hebben om hierop te kunnen oefenen, youtube heeft een arsenaal aan gratis oefen-opnames. Een voorbeeld vind je hieronder.


De oefening:

Plaats een goede geluidsinstallatie zoals een bluetooth speaker in de wieg van de baby. Belangrijk is dat er wat bas op zit, zodat de hond ook trillingen ervaart.

Doe deze oefening dagelijks gedurende +-15min met allerlei geluidsopnames, gebruik dus niet steeds identiek dezelfde opname. Koppel dit aan een vast moment van de dag zodat je het zeker niet vergeet, zoals het ontbijt van je hond of zijn vaste speelsessie.


Zo ga je te werk:

  1. Zoek op youtube het gewenste filmpje (luister voordien met de hoofdtelefoon of je het filmpje realistisch vindt)

  2. Zet je geluidsinstallatie volledig op volume 0 en plaats het in de wieg

  3. Duw op play bij het filmpje

  4. Draai voorzichtig aan de volume knop en bouw in slow-motion op tot je jouw hond zijn oren ziet spitsen richting de geluidsinstallatie. Houd ermee rekening dat honden beter horen dan wij, de reactie kan dus al komen voor dat wij nog maar iets horen.

  5. Zet het niet meer luider en start nu met een leuke activiteit met jouw hond zoals spelen, zijn maaltijd geven, een kauwbeentje geven, knuffelen, ... Let alleen dat het geluid van de activiteit niet de opname overheerst.

  6. Is je hond niet geinteresseerd in de activiteit of merk je tekenen van angst (oren naar achter, grote ogen, zich verstoppen, beven, staartje wat meer aangetrokken tussen de poten, piepen, ...) zet het dan onmiddellijk uit en probeer morgen opnieuw met een lager volume, het stond blijkbaar toch te luid.

  7. Doorheen de dagen kan je het volume opbouwen. Doe dit echter niet omdat je zelf denkt dat het wel zal lukken, doe dit omdat je merkt dat jouw hond pas later op het geluid reageert. Blijf oefenen tot je het volume zo luid kan zetten als dat het in het echt zal klinken.

Je kan ook ter variatie eens rondlopen met een pop terwijl de opname speelt.


Tijdens het verblijf van de kersverse mama in het ziekenhuis


Baby en mama in ziekenhuis

Tijdens de ziekenhuisopname kan de net bevallen mama niet veel ondernemen voor de hond, de taak ligt bij de partner of een andere vertrouwenspersoon die ondertussen voor de hond zorgt. Neem elke dag voorwerpen mee met de babygeur op zoals een vuil slabbetje, een gebruikte pamper (als deze niet te sterk ruikt!) of een rompertje. Leg deze voorwerpen in de wieg. Je kan ook deze voorwerpen bij je houden tijden een rustig knuffelmoment met de hond. Zo linkt hij deze geur aan rustig zijn en liefde krijgen. Geuren hebben een zeer sterke invloed op je hond. Als je dus deze geur een positieve (maar rustige) betekenis geeft, heb je een stapje voor bij de thuiskomst. Je kan de hond best niet met de voorwerpen laten spelen of het linken aan wild spel.


Zorg dat je hond voldoende stimulatie krijgt tijdens deze periode, zelfs al is er weinig tijd. Anders is de shock des te groter bij de thuiskomst. Blijf indien mogelijk dagelijks met hem wandelen en spelen zodat hij zijn energie kwijt kan.


Hét spannende moment: de ontmoeting tussen hond en baby


Tijdens het verblijf in het ziekenhuis heeft je hond de mama moeten missen. Hij zal dus super blij zijn haar eindelijk terug te zien! Daarom raad ik aan dat de partner de baby vast houdt en niet de mama die net bevallen is. Ze kan best als eerste naar binnen gaan en de tijd nemen om rustig de hond te begroeten.


Angstige hond ontmoet baby
Je hond begroet best de baby niet vanaf het gezicht

Als de hond wat kalmer is, kan je best de hond aanlijnen en vervolgens de partner laten binnenkomen met de baby.


De partner zet zich best neer op een stoel of in de zetel met de baby in buik-lig op zijn arm, met het gezichtje naar het lichaam van de persoon gericht (Klik op de foto hieronder om een filmpje te zien). Zo kan de hond rustig de poep besnuffelen van de baby. Dit is veiliger dan hem het gezichtje van het kindje als eerste te laten onderzoeken. De poep heeft ook alle info die de hond graag wil, zo begroeten honden ook elkaar. Doordat je baby op de buik ligt is de kans ook kleiner dat hij pots met zijn armpjes richting de hond beweegt.


Omdat de hond aan de lijn is heb je de controle om het begroeten te beëindigen wanneer je wil. Trek niet bruusk aan de lijn, dit kan je hond doen schrikken. Je kan hem ook met een snoepje wegroepen, zo is de ervaring meteen ook leuk voor je hond. Zorg ook steeds dat je hond weg kan wanneer hij wil. Als je hond niet kan vluchten wordt de angst groter. Houd dus geen spanning op de lijn en beweeg mee weg van de baby wanneer hij dat wil.

Hond ontmoet baby voor het eerst

Wees niet teleurgesteld als je hond de baby niet meteen wil begroeten. Als je het contact forceert werkt dit averechts. Dring de baby niet op, je hond zal vanzelf nieuwsgierig worden als de angst afneemt. Roep ook je hond niet naar de baby toe. Hoe meer druk hij voelt, hoe meer hij zichzelf afsluit. Het beste wat je kan doen is de hond eventjes negeren en jullie beide aandacht op de baby vestigen. Spreek lief tegen de baby en wrijf rustig op zijn/haar ruggetje. Zo toon je dat de baby niet gevaarlijk is en kan je hond kiezen of hij deelneemt aan het knuffelmoment of niet. Geef je hond elke dag eventje de kans om te begroeten en blijf geduldig.




Nawoord

Met deze tips zijn jullie als baasjes van een angstige hond optimaal voorbereid op de komst van de baby. Weet dat angsten elkaar versterken dus werk graag voordien aan de moeilijkheden van je hond zodat hij met minimale zorgen door deze periode van verandering kan gaan. Ik kan je als hondengedragstherapeut helpen om eventuele problemen een stapje voor te zijn.

401 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page