top of page

Mijn jonge pup wil niet vooruit

Bijgewerkt op: 6 mei 2020

Ik krijg mijn jonge pup maar niet aan het wandelen... Een klacht die ik vaak bij prille puppybaasjes hoor. Elke vijf meter zet de pup zich neer en je krijgt hem maar moeilijk weer vooruit. In dit artikel reik ik tips aan om het allemaal wat vlotter te laten gaan.


Puppy wil niet vooruit


Tip 1 Gebruik geen slipketting of ander hulpmiddel dat onaangenaam voelt voor jouw pup.


Halsband puppy

Wennen aan een leiband is zoals wennen aan het dragen van blokjes. In het begin is het heel ongemakkelijk of zelfs pijnlijk maar doorheen de dagen raak je er aan gewend. Als het echter gaat om iets dat extra oncomfortabel is, zoals een slipketting, dan maak je het jezelf onnodig moeilijk. Dit geldt natuurlijk ook voor jasjes, strikjes of andere extra accessoires waar je pup nog niet mee om kan. Kies daarom voor een licht, soepel halsbandje of harnasje. Ook de leiband mag niet te robuust en zwaar zijn en let ook op het gewicht van de sluiting die aan de halsband gaat.Tip 2 Geef je pup GEEN extra aandacht omdat hij stopt.


Pup stopt

Elke keer de pup stopt gaan baasjes vaak aan het smeken, roepen, trekken,... of nog erger, ze halen snoepjes boven. Al snel heeft hij door dat stoppen op jouw knopjes duwt. Doe dus gewoon alsof er niets aan de hand is en geef je pup wat tijd. Waarschijnlijk is hij van iets onder de indruk of is hij moe.

Tip 3 Kijk in de richting dat je uit wil gaan.


Als de pup stopt dan draaien veel baasjes zich naar de hem toe. Dit is erg onduidelijk, waar gaan we nu heen? Als je pup stil staat ga dan naast hem staan en kijk in de richting dat je uit wil. Vertrek dan opnieuw met een vlotte stap en je pup zal meegezogen worden in de beweging.

Tip 4 Pups van 8-16 weken hebben nog veel rust nodig en mogen nog maar 10-20min wandelen.


Puppy rust

Ga dus niet te ver en gun hem pauzes om alle nieuwe info te verwerken. Doe verschillende mini toertjes i.p.v. 1 grote. Zit een stukje op een bankje, zodat hij tijd krijgt om rond te kijken. Draag je pup als je grotere afstanden moet overbruggen. Dapper stappen zal vanzelf komen als je nu niet overdrijft.


Tip 5 Beloon je pup voor mooi mee stappen


Puppy wandelt mooi mee

Wandelt jouw pup een mooi stukje goed mee, geef dan snoepjes naast je been of complimenteer hem met vrolijke woorden. Je hond verdient alle aandacht als hij dapper mee stapt. Tegelijk leert je pup dat je heel interessant bent op wandeling en dat hij maar beter op jou kan letten. Dit legt een goede basis om later mooi aan de lijn te lopen.


Tip 6 Geen spanning op de lijn, geen spanning in het baasje.

Aan de lijn trekken is zoals de rem opzetten, je pup blokkeert. Zorg er dus voor dat er geen spanning op de lijn is. Bovendien kan je zelf best kalm blijven. Je hond voelt de spanning en het ongeduld. Dit is een extra reden om te blokkeren. Ga wandelen met het idee niet ver te geraken. Doe geen wandeling als je gehaast bent en neem je tijd. Zie het als een manier om zelf wat meer rond te kijken tijdens het wandelen en te genieten van het uitzicht. Dat doet je pup ook.

pup op wandel

1.254 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page