top of page

Zo doet hij het ook zonder snoepje

Hij doet het enkel voor het snoepje, een hekel punt waar veel hondenbaasjes zich aan ergeren. Velen hebben schrik om snoep te gebruiken tijdens training omdat hij het dan nooit meer zonder doet. Dit hoeft echter niet het geval te zijn! In dit artikel leer je hoe je snoepjes succesvol afbouwt in drie stappen.

gehoorzame hond

Een hond iets aanleren gebeurt in verschillende fasen. Vergelijk het een beetje met een puzzel oplossen. Stel je even voor: Een man die een vreemde taal spreekt komt jou instructies geven om de puzzel te kraken. Je hebt geen woordenboek of tolk in de buurt. De gebaren die hij maakt zijn niet altijd even logisch. Om te achterhalen wat de instructies zijn, besluit je dus maar eens wat te proberen. Hij lijkt niet te reageren. Je probeert iets anders en plots glimlacht de man en geeft jou een euro. Je voelt je aangemoedigd en doet hetzelfde waardoor je opnieuw dezelfde reactie krijgt, een glimlach en een euro.


Dit is ook bij honden de beste manier om iets nieuw aan te leren. Het gewenste gedrag wordt elke keer beloond met een 'flink' en een snoepje. Dit is nodig om duidelijk te maken wat we willen van de hond. Het geeft hem tijd om de puzzel op te lossen en de hond leert het snelst. Stel je nu voor dat de man van in het begin maar af en toe een euro zou geven voor de actie die je ondernam. Je zou in de war raken en andere dingen proberen of opgeven.


Wanneer is het tijd om snoep af te bouwen?

Zoals eerder vernoemd gaat het aanleren van een commando in fases. Deze worden hier beschreven. Je leert ook in welke fase het tijd is om te beginnen met afbouwen van snoep.


Zoals hierboven vermeld dient de eerste fase om je hond duidelijk te maken wat je bedoelt met een bepaald commando en welk gedrag hij moet uitvoeren. Vb. zitten na het commando 'zit'. Hier krijgt de hond telkens snoepjes voor elk correct gedrag. Snoep afbouwen in deze fase zorgt voor verwarring.


In een tweede fase leren we de hond dat hij ook snoep kan verdienen met het gedrag in verschillende situaties. Niet alleen in de kamer waar jullie geoefend hebben, maar ook op andere plaatsen zoals in de tuin, op straat, in een winkel, ... Hij moet ook leren dat hetzelfde geldt als iemand anders het vraagt, of als jij het op een iets andere manier vraagt,... Dit noemen we GENERALISEREN en ook hier gebruiken we nog steeds snoep voor elk correct gedrag. De hond heeft namelijk nog steeds duidelijkheid nodig dat wat hij doet juist is. Telkens je iets verandert (de locatie, je intonatie, je houding, ...) is de puzzel een beetje anders en moet je hond weer even nadenken. Het zou niet eerlijk zijn om de spelregels op dit moment te veranderen.


In een derde fase bouwen we de snoepjes af. Eens je hond het lijkt door te hebben en het elke keer correct doet in nagenoeg elke situatie, ben je klaar voor deze fase.


Laten we terug even naar het voorbeeld gaan waar de man jou instructies probeert te geven in een vreemde taal. Je kreeg telkens een euro voor dezelfde actie die je ondernam. Nu doe je exact hetzelfde en krijg je niets. Je krabt even verward aan je hoofd en doet nog eens hetzelfde. Opnieuw krijg je niets. Je herhaalt het nog een paar keer en je krijgt maar geen reactie. Teleurgesteld plof je je neer in de zetel en je geeft het op. Blijkbaar is wat je doet niet langer goed...

snoepjes afbouwen doe je beter traag, anders geef je op
Plots stoppen met snoep is de snelste manier om je hond het aangeleerde gedrag weer af te leren.

Dit idee geven we ook onze hond als we plots vanuit het niets geen snoepjes meer geven. Dit is de snelste manier om jouw hond het aangeleerde gedrag weer af te leren. We moeten dus enkele tussenstapjes nemen om te voorkomen dat onze hond het opgeeft. Dit doe je best heel geleidelijk.

Hoe trager en onvoorspelbaarder je afbouwt, hoe gehoorzamer je hond.


Snoep afbouwen in drie stappen


Stap 1: Begin met er wat afwisseling in te steken. Geef hem af en toe in plaats van een snoepje een andere beloning die hij super leuk vindt. Een voorbeeld is een spel starten, hard wegrennen zodat hij je achterna kan zitten, een massage, een super enthousiaste reactie van jou, ... Je mag hierin creatief zijn maar het belangrijkste is dat het voor jouw specifieke hond als leuk wordt ervaren.De keren dat je een snoepje geeft wissel je af van soort. Geef iets heel lekker afgewisseld met iets minder lekker en iets nog lekkerder. Al deze variaties maken jouw hond nog ijveriger om te werken voor jou. Dit is heel belangrijk voor wie een super-gehoorzame hond wil die commando's uitvoert als een bliksemschicht, ook in moeilijkere situaties.


Stap 2: Geef jouw hond 1 op de tien keer eens helemaal niets, zeg enkel dat hij flink is. Zorg er voor dat je hierin onvoorspelbaar bent. Soms krijgt hij niets als je het de derde keer hebt gevraagd, soms pas de tiende keer, soms de eerst keer... Maak ook dat de situatie onvoorspelbaar is, een voorbeeld van een fout is jouw hond altijd belonen thuis maar nooit buitenshuis. Je hond leert enkel nog thuis te luisteren op deze manier.


Als je hond kan voorspellen wanneer je geen snoep geeft (bijvoorbeeld wanneer je geen beloningstasje aan hebt) dan heb je een probleem. Verras hem dan eens met een snoep zonder dat hij het verwacht. Houd stiekem één achter je rug of verstop het op een andere manier. Vraag het gedrag en geef hem de snoep. Je hond leert zo dat hij in elke situatie moet luisteren, er is steeds een kans op een snoep.hond belonen

Stap 3: Geef geleidelijk aan vaker eens geen snoep. Bouw dit heel traagjes en onvoorspelbaar op tot je uiteindelijk maar heel af en toe meer een beloning geeft. Dit hoeft dan ook niet altijd een snoep te zijn, als je hond het maar leuk vindt. Laat je hond wel elke keer blijken dat je tevreden bent.

Nog vragen of moeilijkheden? Aarzel niet ze mij te stellen!

2.069 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page