top of page

Zoekspelletjes: Een leuke manier om uw hond moe te maken!

Bijgewerkt op: 1 mei 2018

Zoekspelletjes zijn leuk om te doen. Niet alleen voor de hond, maar ook voor de baasjes en zelfs de kinderen in het gezin! Het stimuleert jullie creativiteit en nodigt uit leuke creaties te maken. Het vervolgens uittesten met de hond is entertainment van de bovenste plank! In dit artikel leert u de voordelen kennen en geef ik u een aantal tips om aan de slag te gaan. Neem alvast wat kleine snoepjes in het verschiet!


Spelende hond

De voordelen voor uw hond

Zoekspelletjes en speurwerk maken uw hond erg moe. Ze gebruiken al hun zintuigen en hun hersenen om de snoepjes te bemachtigen. Ideaal voor momenten waarop het niet mogelijk is om met de hond te sporten of wandelen: Bijvoorbeeld wanneer het erg slecht weer is, u of uw hond hebben nood aan fysieke rust (zoals na een blessure of operatie), ...

Sommige honden hebben ook eenmaal niet voldoende met een wandeling en hebben ook nood aan hersenwerk.


Zoekspelletjes zijn in het bijzonder interessant voor angstige of onzekere honden. Het is een manier om in een veilige omgeving hun zelfvertrouwen op te bouwen. De hersenen worden bovendien geactiveerd om oplossingen te vinden en creatief te zijn: vaardigheden die een angstige hond kan gebruiken om de wereld beter aan te kunnen.

Uit onderzoek blijkt dat tijdens zoekspelletjes serotonine vrij komt in de hersenen. Dat is een gelukshormoon dat gepaard gaat met een ontspannen, aangenaam gevoel. Honden met chronische stress hebben hier vaak een tekort aan. Zoekspelletjes kunnen dus een manier zijn om de hersenen weer in balans te krijgen en dragen bij tot een gelukkigere hond.


Hond
Zoekspelletjes zijn een vorm van positief contact tussen u en uw hond

Voor honden met ernstige gedragsproblemen is het vorm van positief contact tussen u en uw hond. Vaak zijn er al veel frustraties opgebouwd en is wandelen met uw hond niet langer een genot en enkel een bron van irritatie. Om de positieve relatie met uw hond weer aan te halen kunnen zoekspelletjes een opluchting zijn. U kan eindelijk uw hond aanprijzen en trots zijn op zijn resultaten. U hond zal hier gegarandeerd positief op reageren!


Hoe pak je het aan?

We hebben een aantal kleine, smakelijke snoepjes nodig. We beginnen heel eenvoudig, want de hond weet nog niet wat de bedoeling is.

  1. Doe de hond aan de leiband en laat iemand hem tegen houden, of bind hem ergens aan vast. Kent uw hond al zit en blijf dan is dit een extra goede oefening.

  2. Strooi een aantal snoepjes in zijn mand, bench of deken. De hond kijkt ondertussen naar wat u doet, maar kan er niet bij.

  3. Zeg 'zoekzoek' (of ander commando) en laat de hond vrij. Hij zal snel alle snoepjes vinden en op eten. Dat is niet erg, we zijn hem op dit moment enkel aan het leren wat de bedoeling is.

Geleidelijk aan maakt u het wat moeilijker. U legt bijvoorbeeld half iets over een snoepje, je legt het in een plooi, ... Als alles goed blijft lukken kan je ook eens een snoepje volledig onder een deken of kussen steken. Het belangrijkste blijft echter dat uw hond slaagt in het opzet en dat het leuk is voor iedereen. Het is geen wedstrijd, enkel een leuk tijdverdrijf.


Eens het voorgaande goed lukt kunnen we creatief worden! Ze de kinderen aan het knutselen of vind zelf een spelletje uit met materiaal dat je in huis liggen hebt. Als voorbeeld zie je hieronder mijn hond (die al tot de gevorderden behoort) een nieuw spelletje proberen met een eierdoos en opgerolde sokken.


Ik leg een snoepje zichtbaar in de eierdoos en verstop er ook onder de sokken. Je kan het later moeilijker maken door meer sokken toe te voegen en niet onder elke sok een snoepje te stoppen. Eventueel kan er ook een snoepje in de opgerolde sok verstopt worden.

Als uw hond het moeilijk heeft of afgeleid raakt is het niet erg om wat te helpen. U mag uw hond toejuichen als hij de goede richting uitgaat of eens aanwijzen als het niet goed lukt. Vooral voor onzekere honden is dit nodig.


Tip: Voor grotere of bijtgrage honden is een eierdoos geen goed idee, maar u kan hetzelfde doen met een metalen cupcake-vorm en opgerolde sokken.


Hond in de tuin

De simpelste manier om uw hond te laten zoeken is zijn voer uitstrooien in de tuin. Voor mensen met weinig tijd of die het graag simpel willen houden is dit een goed idee. In het begin strooit u alle brokken in dezelfde zone van de tuin. Als uw hond er beter in wordt kan u het meer gaan verspreiden. Een voerbak biedt weinig uitdaging.

Zo moet uw hond werken voor zijn maaltijd en dit op een leuke manier.

Alle voordelen van zoekspelletjes, zonder geld of tijd te kosten!


Laat uw creativiteit de vrije loop gaan! Hopelijk bent u geïnspireerd om aan de slag te gaan. Verder bestaan er ook leuke puzzels en hersenspelletjes voor de minder inventieve baasjes. Neem ook eens een kijkje op mijn Facebookpagina voor extra leuke tips en weetjes. Veel plezier!

1.853 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page