top of page

Mijn angstige hond durft het huis niet uit, wat nu?

Bijgewerkt op: 26 apr. 2021


Wat als we terug reisden in de tijd? Ons huis is plots veranderd in een bunker, we doen de voordeur open en zien dat we ons te midden WOII bevinden. We horen mensen gillen en geweerschoten op de achtergrond. We zien tanks voorbij rijden die de grond lichtjes doen daveren. We ruiken vreemde geuren die we niet thuis kunnen brengen. We willen graag zo snel mogelijk weer naar binnen.

Maar wat als je die keuze niet kan maken?

Angstige hond

Voor sommige angstige honden is de wereld een mijnenveld en lijkt het buiten op oorlogsgebied. Ze scannen constant de omgeving en liggen op de loer naar gevaar. Ze hebben het gevoel dat op elk gegeven moment iets kan gebeuren dat ze niet aankunnen. Ze lijken in onze ogen onrustig, oost-indisch-doof en verstrooid. Ze trekken vaak heel hard aan de leiband. Sommige honden blaffen voortdurend of pogen zich uit de halsband te wurmen.

Als de angst groot genoeg is, zouden sommige honden nu eenmaal liever binnen blijven, waar alles vertrouwd en veilig is. Het is onze taak dit te veranderen. Een hond moet hond kunnen zijn en de wereld verkennen. Laten we samen van dit oorlogsgebied een speelplein maken!


Steun voor onze hond

Een angstige hond heeft nood aan voorspelbaarheid en een gevoel van controle. In een voorgaand artikel beschreef ik hoe wij een angstige hond kunnen steunen. Honden vragen vaak onze hulp in dit soort situaties, maar we zien het niet of weten niet hoe we moeten helpen.


Voor blijvende verandering is het noodzakelijk om over te gaan tot systematische desensitisatie. Dit is de wetenschappelijke term voor het gewennen van uw hond aan de dingen waar hij bang voor is. Of het nu om vreemde mensen, honden, objecten of de hele buitenwereld gaat, de set-up is hetzelfde. We brengen de hond in een situatie waar hij het aan kan, zodat hij rustig de prikkel waar hij bang van is kan observeren. Terwijl doet hij normaal honds gedrag en blijft de hond ontspannen. Zo zijn de hersenen in staat alle info die op hen afkomt te verwerken. De hond is in staat om te leren en om positieve associaties te maken met de angstprikkel. Deze techniek is wetenschappelijk onderbouwd en wordt ook bij mensen toegepast.


Eens dit bereikt is kan het nuttig zijn om uw hond bepaalde commando's aan te leren zoals 'kijk' of 'touch', als anker voor de buitenwereld. 'Touch' is het aanraken van een specifiek object of plaats op uw lichaam zoals u vingertoppen. Met 'kijk' bedoel ik oogcontact maken met het baasje voor een langere periode. Deze commando's kunnen rust en houvast creëren als ze correct worden aangeleerd.


Training hond

Dit nieuw gedrag oefenen we eerst binnenshuis, in een vertrouwde, rustige omgeving, voor we dit kunnen vertalen naar buitenshuis. Zo kan de hond zich concentreren en leert hij sneller. We leren het gedrag naar steeds moeilijkere situaties vertalen en na enige tijd kunt u aan de slag op wandeling. Het is belangrijk hierbij het tempo van de hond te volgen en niet te snel deze commando's te willen gebruiken in het dagelijks leven. Anders gaat jullie harde werk snel verloren en bereikt u geen resultaat.


Daarnaast leert u best de lichaamstaal van uw hond lezen en hoe u op bepaalde noodsituaties kunt reageren. Angstige honden kunnen schrikachtig zijn en hierdoor ontsnappen uit hun halsband of harnas. Er bestaan speciale tuigjes die uw hond hiervoor beschermen.


Ik begeleid u graag in dit hele proces, want angst temmen is niet eenvoudig. U staat er niet langer alleen voor. Contacteer mij vrijblijvend voor meer info.

186 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page