top of page
Foto van schrijverHanne Callewaert

Een angstige hond moet je negeren, of niet?

Bijgewerkt op: 14 jul. 2019

Het wordt heel vaak gezegd dat je een angstige hond moet negeren, omdat je anders de angst zal voeden. Veel baasjes passen dit dan ook toe en zien de angst bij hun hond enkel maar toenemen, wat doen ze dan fout?

Angstige hond met baasje

Dat je een angstige hond niet mag troosten is enkel een beschrijving van wat je niet mag doen. Het is onduidelijk wat je dan wel moet doen. Ik ben er mee akkoord dat je een angstige hond vaak niet helpt door hem te gaan knuffelen. De hond is gestresseerd en zijn hoofd staat niet naar een knuffel. Wel is het belangrijk andere zaken te ondernemen om de angst van uw hond te verminderen.


Als baasje is het belangrijk te tonen dat jij de touwtjes in handen hebt. Je hebt alles onder controle, merkt signalen op van onrust en speelt hier gepast op in. Dit zijn allemaal eigenschappen van een goede leider, waar je als angstige hond op terug kan vallen. De hond merkt dat hij zelf geen (vaak verkeerde) oplossingen moet zoeken, jij bent er voor hem.


Angstige honden die deze leider niet hebben vertonen vaak probleemgedrag zoals blaffen, trekken aan de leiband, in kasten kruipen, angstplassen of zelfs agressie. De hond doet dit omdat hij niet anders kan. Hij ziet het als enige oplossing om de angst onder controle te houden.


Baasjes leren dus best met welke maatregelen ze de angst kunnen verminderen, zodat het probleemgedrag kan verdwijnen. Afhankelijk van de angst, moeten er andere oplossingen gevonden worden. Helaas kan ik binnen dit artikel slechts algemene richtlijnen geven, omdat elke hond, baasje en situatie anders is. Hier volgen enkele tips:


  1. Bied structuur aan uw hond. Het is mogelijk dat uw hond steun vind in instructies. De hond weet niet wat hij moet doen. Als jij als baasje aan de hand van commando's laat weten wat voor uw hond het veiligste is, kan dit kalmerend werken. Vb. geef de instructie van in zijn bench te gaan liggen (als hij deze als een veilige, leuke plaats ziet).

  2. Bied afleiding aan uw hond. Dit zal meestal enkel werken bij mildere angsten. Een bezigheid zoals voedsel speeltjes, zoekspelletjes, een wandeling of trainingssessie kunnen soelaas bieden.

  3. Forceer de hond niet. Is hij van iets specifieks bang, houd voldoende afstand en verplicht hem niet in een situatie te komen dat hij niet aan kan. Bijvoorbeeld bij angst van andere honden, passeer dan op wandeling niet vlak naast een andere hond, u steekt beter even de straat over.

  4. Probeer een aantal hulpmiddelen uit zoals een thundershirt of calmingwrap, DAP halsband, kalmerende muziek of voedingssupplement, aanbevolen door uw dierenarts. Mijn ervaring is dat dit sterk afhankelijk is van hond tot hond en dat deze slechts een mild effect vertonen.

  5. Leer de hond de angstprikkel met iets leuks te associëren. Dit moet stapsgewijs en gecontroleerd gebeuren. Hier ligt de taak van een hondengedragsspecialist. Deze geeft u een stappenplan om uw hond te helpen zijn angst te overwinnen. Dit heet systematische desensitisatie of counterconditionering. De hond leert niet meer op de prikkel te reageren en het met iets aangenaams te associëren.

Zo heeft u al een duidelijker beeld hoe u met angstige honden kunt omgaan. Zoals u ziet is negeren niet de beste optie. Uw hond heeft een leider nodig die hem helpt in moeilijke situaties. Raakt u er zelf moeilijk aan uit? Contacteer mij voor vrijblijvend meer info.

505 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page