top of page
Foto van schrijverHanne Callewaert

De eerste nachten: voorkom een huil-puppy

Bijgewerkt op: 19 jun.

Als toekomstig puppy-baasje heb je waarschijnlijk al horror-verhalen gehoord over pups die de eerste nachten aanhoudend janken en blaffen. Met de juiste start hoeft dit echter niet zo te zijn. Vragen die in dit artkel beantwoord worden:

- Hoe brengt jouw pup best zijn eerste nachten door?

- Hoe reageer je als hij jankt of blaft tijdens de nacht?

- Mag mijn pup in bed?

- Hoe voorkom ik dat dit een aanhoudend probleem blijft?

puppy slaapt alleen s nachts en huilt

De meeste mensen kiezen meestal voor 1 van onderste extremen:


1) De pup moet vanaf nacht 1 alleen slapen in de bench in een aparte kamer

2) De pup slaapt mee in bed


Beide opties houden risico in.


Optie 1: alleen laten in de bench vanaf nacht 1

enge nachten voor puppy die alleen slaapt

Stel je het volgende voor: Je bent ongeveer 3 jaar oud en groeit gelukkig, spelend op met je broertjes en zusjes. Plots komt een vreemde persoon jou ophalen en je verhuist naar een nieuw huis. Je bent nog nooit alleen geweest want je sliep voordien samen met jouw mama en broers en zussen in dezelfde ruimte. De mensen die jou meenamen zien er aardig uit en ze geven jou veel aandacht. Je mist je gezin van voordien maar trekt je op aan het gezelschap van jouw nieuwe huisgenoten. Nadat je een wat zorgelijke dag achter de rug hebt, komt de nacht er aan. Zou je dan liefst helemaal alleen in het vreemd huis slapen, opgesloten? Of zou je het liefst hebben dat iemand jou gezelschap houdt tot het huis wat minder eng is, je het gemis van jouw vorig gezin wat hebt verwerkt en je wat meer op je plooi bent gekomen?


Kiezen voor optie 1 is de harde weg. Vaak gaat het gepaard met gejank en gehuil, soms zelfs de hele nacht. De kersverse baasjes denken dan, ik moet doorbijten, anders beloon ik hem voor het janken en ze blijven, weliswaar gefrustreerd, in bed liggen. Een deel van de puppies zijn veerkrachtig genoeg en na een paar nachten huilen herstellen ze zich. Er zijn echter andere pups die door die eerste akelige nachten verlatingsangst ontwikkelen. Ze achtervolgen je voortdurend en vanaf ze even alleen zijn huilen ze opnieuw. De bench kan gelinkt worden aan een traumatische ervaring waardoor hij er niet meer in wil. Dit had kunnen voorkomen worden door een wat zachtere aanpak. In elk geval zorgt deze optie meestal voor veel stress bij jouw pup én bij de kersverse baasjes die hun energie hard nodig hebben overdag voor de opvoeding van hun pup.


Optie 2: De pup slaapt mee in bed

puppy slaapt in bed

Deze optie zorgt er voor dat je snel een band ontwikkelt met je pup en dat hij zich direct op zijn gemak voelt. Hij bijt mogelijks wat in je handen en haar en likt graag jouw gezicht volledig af, maar na een tijdje vat hij de slaap en soezen jullie heerlijk (misschien zelfs) de hele nacht door.


Als je van plan bent om jouw hond voor altijd in bed te laten slapen kan dit een optie zijn. Veel pups raken echter in de war of gefrustreerd wanneer ze plots toch op een andere plaats moeten slapen, zonder een knus en warm persoon om tegen aan te liggen. Dit kan gepaard gaan met protest blaffen, stiekem in bed kruipen doorheen de nacht of een race elke avond, om ter eerst in bed, gevolgd door een pup die zijn plaats in bed verdedigt.


Een hond in bed klinkt misschien romantisch maar heeft ook zijn nadelen: Je durft 's nacht niet goed omdraaien omdat zijn hoofdje op je ligt, je hond gromt op momenten dat hij plots wordt wakker gemaakt, hij neemt toch wat meer plaats in dan gedacht, ... 'Bezint eer ge begint'. Het is altijd moeilijker om vrijheid op te geven dan vrijheid te winnen. Starten met de meest 'comfy' optie geeft geen ruimte meer voor up-grades, enkel down-grades die gepaard kunnen gaan met verzet. Er zijn ook een aantal honden die het fysiek contact zo verslavend vinden, dat ze constant bij je willen zijn, ook over dag. Dit kan ook bijdragen tot de ontwikkeling van verlatingsangst.


Zoals je kan raden ligt de makkelijkste weg in het midden, niet te hard en niet te zacht.


Optie 3: Apart maar niet alleen

hond slaapt in bench s nachts

Naar mijn mening bestaat er zoiets als het ideale compromis. Het vraagt initieel wat extra inspanning, maar voorkomt nachthuilen en problemen op lange termijn. De bedoeling is dat jouw pup zeer dicht bij jou slaapt de eerste nacht (maar niet in bed) en dat deze afstand elke nacht een klein beetje vergroot. Zo kan jouw pup geleidelijk wennen aan alleen zijn en zelfstandig slapen.



Stap 1: dichtbij slapen

Er zijn hiervoor 2 praktische opties (misschien kan je er zelf nog meer bedenken):



Optie 1: De pup slaapt in de bench, die op ooghoogte geplaatst is naast het bed, met jouw hand door de tralies tot de pup slaapt. Geleidelijk schuift de bench op tot hij op zijn uiteindelijk plaats staat.


Optie 2: De bench staat op zijn uiteindelijke plaats zoals bvb de living, gang, keuken, ... en jij slaapt ernaast op een matras met je hand door de tralies tot de pup slaapt. Geleidelijk schuift de matras op tot je weer in bed slaapt.


Stap 2: een beetje verder

Geleidelijk bouw je de afstand tussen jou en de pup op: je steekt niet langer je hand door de tralies is de eerste stap, de bench staat niet langer op ooghoogte van het bed is de tweede en vervolgens schuif je of de bench of de matras elke nacht een beetje op (al is het maar 10cm, als je maar uiteindelijk elk op je eigen plaats eindigt).


Stap 3: alleen slapen

Eens je zo ver bent geschoven dat je volledig uit zicht bent voor de pup, mag je de bench op zijn definitieve plaats zetten (zoals in optie 1) of in je bed kruipen (in plaats van op de matras te slapen zoals in optie 2)


Spelregels: Als jouw pup zachtjes huilt, jankt of blaf laat je hem niet uit de bench, maar maak je de afstand tussen jou en de pup weer kleiner of steek je jouw hand door de tralies. Als jouw pup panikeert (hard janken/blaffen, krabben aan de deur, heen en weer lopen, bibberen...) zelfs met jou vlakbij, kan je hem beter even er uit laten zodat hij kan kalmeren, blijkbaar heb je te snel willen opschuiven. Maak het tussenstapje veel kleiner. Denk ook eens na of jouw pup mogelijks zijn behoefte moet doen.



Jonge pup

Voor jonge pups van 8 tot 12 weken is het volledig normaal dat ze midden in de nacht hun behoefte moeten doen. Als hij in een bench slaapt, zal hij jou (hopelijk) wakker maken door te blaffen of piepen. Laat hem dan snel uit met zo weinig mogelijk poespas, dat wil zeggen, geen geknuffel, spelletjes of snoepjes. Nadien plaats je hem opnieuw in de bench en blijf je even naast hem zitten tot hij weer slaperig wordt, om dan zelf weer in bed te kruipen.


Gebruik je gezond verstand of je pup jankt omdat hij panikeert of omdat hij zijn behoefte moet doen. Heeft hij een uur geleden een serieuze drinkbui gehad of heel wild gespeeld? Dan kan het zijn dat hij nodig naar buiten moet. Zit hij nog maar net in de bench en was hij voordien al een tijd rustig en heeft hij niet veel meer gedronken, dan is het eerder paniek. Lees ook ons artikel rond zindelijkheidstraining voor meer tips. Wil je graag ondersteuning bij dit proces boek dan een puppy-consult.


Conclusie

Zoals je bij alles rond puppies groot brengen zult merken, het vraagt geduld en energie. Elke optie om jouw pup alleen te laten slapen heeft zijn voor en nadelen. Alleen jij kunt beslissen welke optie het best bij jou past. Wees alleen behoed dat je geen spijt krijgt van je keuze. Je kan er dus beter goed over nadenken!


Dit artikel bevat een aantal gesponsorde links met producten die ik aanraad. Ik krijg een kleine commissie als deze producten worden aangekocht. Ik koos deze artikelen met zorg uit voor jullie.

59.742 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page