top of page

De ultieme gids voor zindelijkheidstraining van je pup

Bijgewerkt op: 14 jan.

Zindelijkheidstraining is een belangrijk onderdeel van de opvoeding van je pup. Maar hoe pak je dat aan? In deze blogpost geef ik je mijn beste tips en tricks om je pup zo snel en makkelijk mogelijk zindelijk te maken. Lees snel verder!


Puppy is zindelijk

Voorkomen is beter dan genezen

Bij zindelijkheidstraining gaan we er van uit dat voorkomen beter is dan genezen. Als we er alles aan doen om te vermijden dat uw hond zijn behoefte doet in huis, zal de hond vanzelf leren zijn toiletbezoek voor buiten te houden. Honden hebben meestal uit zichzelf het instinct hun slaap- en eetplaats proper te houden. Op basis van deze principes stelde ik voor u onderstaande tips op, met bewezen effectiviteit:

  • Laat de hond uit na het spelen, na het eten en na het slapen en zeker om de 2 uur. Dit zijn allemaal momenten waarop uw hond mogelijks zijn behoefte moet doen. De periode van 2 uur kan geleidelijk uitgebreid worden, als u merkt dat uw hond geen accidentjes meer heeft.

  • Als de hond in huis doet reageer dan niet op de hond. Wacht eventjes en kuis het in stilte op. Als u straft zal dit een averechts effect hebben.

  • Gebruik voor het opkuisen Dettol of azijn. Iets met een sterke geur zodat er geen sporen achterblijven. Er bestaan ook specifieke producten tegen urine-geur.

  • Beloon de hond niet met snoepjes voor het buiten plassen. Uw hond kan hier verkeerde conclusies uit trekken vb. hij vraagt de hele dag door om naar buiten te gaan om zo een snoepje te bemachtigen. Een prijzend woordje nadien is wel ok.

  • Leg geen druk op de hond bij het uitlaten. Spreek niet tegen uw hond, blijf kalm en laat de hond snuffelen naar hartenlust, dan gaat het sneller.

  • Als u naar buiten bent gegaan met uw hond, maar hij deed zijn behoefte niet, bind hem dan vast aan uw middel. Als hij binnen 1 meter van u staat, zal hij minder geneigd zijn om te plassen. Probeer na een kwartiertje nog eens opnieuw.

  • Let goed op de signalen van uw hond, als hij snel heen en weer snuffelt en korte bochten draait gaat hij zijn behoefte doen. Als u dit gedrag ziet, roep dan uw hond op een vriendelijke manier of hef hem op en ga er onmiddellijk mee naar buiten.

  • Als u de hond alleen laat, doe dit dan in een ruimte waar het geen kwaad kan dat hij zijn behoefte doet. Laat hem zeker voordien nog eens uit. Een bench kan een nuttig hulpmiddel zijn, mits deze correct is aangeleerd. In mijn artikel 'Hoe gewen je een pup aan de bench' leert u hoe u dit doet.

  • Let op met het gebruik van puppypads. In dit artikel lees je waar het fout kan gaan.


Andere mogelijk oorzaken van zindelijkheidsproblemen

Dierenarts met hond

MEDISCHE OORZAAK

Indien uw hond erg veel drinkt, zonder dat dit logisch te verklaren is (bij erg warm weer, zoute voeding of intense inspanning is veel drinken normaal) en daarom veel in huis doet klopt er iets niet. Laat uw hond onderzoeken door de dierenarts. Doe dit eveneens als uw hond heel veel kleine plasjes maakt doorheen de dag of als voorgaande tips niet werken. Medische redenen moeten altijd als eerste uitgesloten worden.

Neem in geen geval het drinken van uw hond weg om zo ongelukjes in huis te voorkomen! Uw hond moet ten allen tijde water ter beschikking hebben. Het is ongezond drinken te beperken en het kan ook zindelijkheidsproblemen in stand houden. Uw hond drinkt dan namelijk extra veel op momenten dat hij wel water ter beschikking heeft. Dit resulteert in een plots overvolle blaas, waardoor u moeilijk op tijd naar buiten kunt.

MARKEREN Markeren begint meestal in de pubertijd, rond de leeftijd van 6 maand. U kan dit herkennen door het ijverig snuffelen en vervolgens opheffen van de poot. Uw hond plast in dit geval vaak slechts een paar druppels. Het gaat namelijk om het aanbrengen van geur, niet om de blaas ledigen. Dit is helaas een moeilijker te behandelen probleem. Ga eerst even langs de dierenarts om medische redenen uit te sluiten. Contacteer bij blijvende moeilijkheden een gedragsspecialist, hoe sneller dit probleem wordt aangepakt, hoe meer kans op succes.


EMOTIONELE OORZAAK

Hond met stress

Honden kunnen plassen uit angst of nervositeit. Eens u achterhaald heeft wat de oorzaak is bij uw hond en wat het plassen uitlokt, zijn de problemen vaak snel opgelost. In een gedragsconsult help ik u dit achterhalen en leer ik u hoe dit omzeild kan worden. Contacteer mij vrijblijvend voor meer info. Voor veel pups is het niet makkelijk om alleen te slapen. Dit kan leiden tot veel ongelukjes 's nachts. Lees verder in mijn post over huilpuppy's.


Zo, dit waren mijn tips voor zindelijkheidstraining van je pup. Ik hoop dat je ze nuttig vond en dat je pup binnenkort zonder luier door het leven gaat. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het me weten in de reacties!


3.198 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page