top of page

Binnenkort hondentraining door robots?

Bijgewerkt op: 10 jan.


Artificiele intelligentie

Artificiële intelligentie (AI) is een opkomende technologie die de manier waarop we honden trainen en verzorgen kan veranderen. In deze blogpost zullen we enkele toepassingen van AI in hondentraining bespreken en de toekomstige mogelijkheden verkennen.


Toepassingen van AI in de hondenwereld

1. Gezichtsherkenning: AI kan worden gebruikt om gezichten van honden te herkennen. Zou het niet leuk zijn moest het hondenluik het gezicht van je hond herkennen en enkel hem zou binnenlaten? Ook voor gezinnen met meerdere honden kan dit handig zijn om bijvoorbeeld enkel bepaalde honden in bepaalde schuilplaatsen toe te laten. Als je oudere hond dan bijvoorbeeld met rust gelaten wil worden kan de bench de puppy buiten houden.


2. Geluidsherkenning: AI kan worden gebruikt om geluiden van honden te herkennen en te identificeren. Dit kan handig zijn voor het detecteren van blaffen of andere geluiden die duiden op ongewenst gedrag. Denk maar aan de camera's die vele eigenaren nu gebruiken om te weten of je hond in de problemen zit als hij alleen is.


3. Automatische voederbakken: AI kan worden gebruikt om automatische voederbakken te maken die de hoeveelheid voedsel die aan een hond wordt gegeven, kunnen regelen. Dit kan handig zijn voor eigenaren die hun honden op een dieet willen zetten.

Automatische voederbak gebruikt door hond

4. Geautomatiseerde clickertraining: AI kan worden gebruikt om clickertraining te automatiseren. Clickertraining is een populaire trainingsmethode die gebruik maakt van een clicker om gewenst gedrag te belonen. Met behulp van AI kan clickertraining worden geautomatiseerd, waardoor het gemakkelijker wordt om honden te trainen. Wees echter behoed op het verslavend effect hiervan voor sommige honden. Ook al gaat het automatisch, je zal als baasje steeds de bewaker van zijn welzijn blijven!


5. Geautomatiseerde speelgoedselectie: AI kan worden gebruikt om speelgoed voor honden te selecteren op basis van hun ras, grootte en leeftijd. Dit kan handig zijn voor eigenaren die niet zeker weten welk speelgoed het beste is voor hun hond.

Hondenspeelgoed

Toekomstige mogelijkheden van AI in hondentraining


1. Gedragsanalyse: AI kan worden gebruikt om het gedrag van honden te analyseren en te voorspellen. Dit kan handig zijn voor het detecteren van ongewenst gedrag voordat het zich voordoet. Daarnaast zou het extra veiligheid kunnen bieden voor honden met aggressie problemen binnen het gezin. Een extra oogje in het zeil kan dan helpen gemoedsrust bieden. Daarnaast kan het risico op bijtincidenten met kinderen verlagen door een duidelijk signaal te geven aan kinderen wanneer een situatie risicovol wordt. Zij hebben namelijk het soms moeilijk met het interpreteren van de subtiele lichaamstaal van honden.


2. Geautomatiseerde gezondheidscontrole: AI kan worden gebruikt om de gezondheid van honden te controleren. Dit kan handig zijn voor eigenaren die hun honden niet regelmatig naar de dierenarts kunnen brengen. Denk bijvoorbeeld aan een hondentoilet met automatische urine analyse die je signaal geeft als bepaalde waarden verstoord zijn en deze info doorstuurt naar een dierenarts van jouw keuze.

Dierenarts met hond

3. Geautomatiseerde vertaling: AI kan worden gebruikt om de communicatie tussen honden en hun eigenaren te verbeteren. Dit kan handig zijn voor eigenaren die de lichaamstaal van hun honden niet begrijpen. Dr. Dolittle kan misschien nog echt bestaan!


Artificiele intelligentie heeft het potentieel om de manier waarop we honden trainen te veranderen. Hoewel sommige van deze toepassingen nog in ontwikkeling zijn, zijn er al veelbelovende resultaten geboekt. We kijken uit naar de toekomst van AI in hondentraining en de mogelijkheden die het zal bieden. Ik ben alvast benieuwd!


Bronnen:

(1) Puppy training a robotic dog points to the future - BBC News. https://www.bbc.co.uk/news/business-55770190.

(2) Puppy training a robotic dog points to the future - BBC. https://www.bbc.com/news/business-55770190.

(3) The New AI Technology for Training Your Dog | Datafloq. https://datafloq.com/read/the-new-ai-technology-training-your-dog/.

31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page