top of page

Dossier uitvallende honden: Type 2 het gefrustreerde speelkameraadje

Bijgewerkt op: 15 sep. 2019

In voorgaande blogpost over uitvallende honden beschreef ik type 1: de proactieve angsthaas. In dit artikel beschrijf ik een tweede type uitval gedrag dat zeer vaak voorkomt. Je zult onmiddellijk merken dat dit haaks staat op de eerste beschrijving. Ontdek snel of jouw hond dit uitvalgedrag vertoont.


Type 2: Het gefrustreerde speelkameraadje


Deze honden zijn in tegenstelling tot type 1, helemaal verzot op andere honden en voorbijgangers. Ze zouden het allerliefst iedereen te gelijk begroeten, met hen spelen, aandacht krijgen, noem maar op! Bijgevolg is het telkens je iemand passeert of een hond tegenkomt het zelfde liedje: Jouw hond trekt, springt en blaft naar voorbijgangers en je kan dit maar niet onderbreken. Mensen denken dat je een gevaarlijke agressieve hond bij hebt maar niets is minder waar. Hij is gewoon gefrustreerd omdat hij aan de leiband niet (snel genoeg) iedereen kan begroeten.


Ontstaan van het uitval gedrag


In tegenstelling tot type 1, hebben deze helemaal niets engs meegemaakt. In tegendeel, de meeste honden in deze categorie hebben enorm belonende ervaringen achter de rug.


Sommigen hebben als pup op wandeling iedereen gaan begroeten. Elke voorbijganger, elke hond mochten ze naar toe om te socialiseren. Er werd van hen niets gevraagd, ze trokken naar de andere hond of voorbijganger en mochten spelen, knuffelen, springen, ... Zo leerden ze op wandeling naar iedereen toe gaan door het baasje erheen te sleuren. Op een gegeven moment heeft het baasje (heel verstaanbaar) hier genoeg van en neemt het aantal begroetingen af. Ook vindt niet iedereen de begroeting nog leuk want hij is toch zo wild in onstuimig. De hond snapt niet waarom het plots allemaal verandert, want het was allemaal oh zo plezierig. De leiband verhindert hem om zijn favoriete hobby uit te oefenen en dat maakt hem erg gefrustreerd. Naarmate dit gevoel toe neemt, begint de hond harder te trekken in een poging toch nog te kunnen begroeten. Als dit niet lijkt te lukken blijft er maar 1 keuze over: Blaffen. Dit wordt de uitlaatklep voor hun frustratie.


We zien deze ontwikkeling ook vaak bij honden die samenleven met andere honden, vooral bij de jongste hond van het gezin. Ze spelen vaak en wild met hun soortgenoten en leren zo andere honden met opwinding te associëren. Ze worden ook gefrustreerd door de leiband en blaffen hun emotie weg.


Het is mogelijk dat dit type hond overschakelt naar type 1 (de proactieve angsthaas). Als hun onstuimige begroeting door andere honden als bedreigend wordt ervaren kunnen ze gebeten worden. Een traumatische ervaring kan angst creëren, waardoor ze evolueren naar type 1: de proactieve angsthaas.




Hoe herken je een gefrustreerde speelkameraad?

In voorgaand artikel besprak ik reeds de test met de kunsthond. In een afgesloten gebied plaatsen we een namaak-hond waar het baasje met zijn hond naartoe stapt. Vanaf dat de hond begint te blaffen laat het baasje de leiband vallen. De hond zal dan 1 van onderstaande reacties tonen (van mild naar ernstiger):


- Eens hij voelt dat de leiband valt stopt hij met blaffen en gaat hij naar de kunsthond toe om te begroeten.

- Hij loopt recht op de kunsthond af, blaffend met eventueel zijn nekhaar recht. Eens hij echter dichtbij komt verandert zijn houding. Hij begint te kwispelen, snuffelen en probeert te spelen met de kunsthond.

- Hij loopt recht op de kunsthond af en springt er bovenop. Hij probeert niet te bijten.

- Hij loopt recht op de kunsthond af en bijt (daarom enkel met een kunsthond testen!). Dit laatste komt echter enkel voor bij honden die het allemaal eigenlijk niet meer zo leuk vinden. Ze zijn al zo lang gefrustreerd dat ze vergeten zijn hoe het eigenlijk allemaal begonnen is. Ze worden uiteindelijk kwaad van alleen al andere honden te zien. Deze honden vragen een andere aanpak dan deze die in dit artikel besproken wordt. Het is best hiervoor professionele hulp in te schakelen, want de veiligheid van andere honden staat op het spel.


De leuze: hoe langer het gedrag reeds aan de gang is, hoe erger het wordt en hoe moeilijker het wordt om te corrigeren. Je kunt dus beter snel ingrijpen!


Wat denkt dit type hond?


- Wandelen is het leukste in de wereld, ik kan er ongelooflijke pret beleven als ik maar tot bij de andere mensen en honden raak. Ik ga hiervoor tot het einde maar het loont de moeite!

- Waarom mag ik niet gewoon iedereen gaan begroeten? Het is toch zo leuk!

- Mijn baasje is soms een echte pretbederver. Waarom mag ik gewoon niet met iedereen spelen?

- Wat moet/kan ik doen om van die leiband af te raken? Hoe raak ik zo dicht mogelijk bij voorbijgangers?

- Zou ik sterk genoeg zijn om het baasje onderuit te halen of te overtuigen?

- Ik ben het echt zo beu, ik kan het niet meer houden, ik sta op ontploffen!


Welke aanpak hebben ze nodig?


Deze honden moeten leren anderen netjes te begroeten. Ze hebben hiervoor zelfbeheersing en begrenzing nodig. Ze hebben nood aan een sterke leider die duidelijkheid biedt en de juiste grenzen stelt. Hier bedoel ik niet mee dat je moet roepen naar je hond of hem een tik moet verkopen. Een hond die al gefrustreerd is help je niet door nog frustratie toe te voegen.

Een hond die al gefrustreerd is help je niet door nog frustratie toe te voegen.

Ik bedoel er mee dat de hond duidelijk moet weten wanneer hij wel iemand mag begroeten en wanneer niet. Hij moet ook leren welk gedrag zijn kans op een begroeting verhoogt en welk gedrag hem saboteert. Dit kan enkel als we als baas consequent optreden en helder voor ogen hebben welk gedrag we verwachten van onze hond. Hieronder volgt een voorbeeld van een stappenplan om jouw hond te helpen:


1) Pauze

Gedurende een aantal weken mag uw hond met geen enkele hond in contact komen. Hij heeft dit nodig om los te komen van zijn vast patroon van blaffen en trekken. De druk moet van de ketel. Dit realiseer je door enkel te wandelen op afgelegen gebieden, heel vroeg of heel laat. Als je dan toch iemand tegen komt keer je om en ga je een andere richting uit of ga je naar huis. Je kan eventueel met de wagen ergens naartoe rijden als er in jouw regio geen rustige plaatsen zijn. Een alternatief voor de wandeling zijn zoekspelletjes. Zo wordt je hond moe zonder te wandelen.


Tijdens deze pauze zitten we echter niet stil. Uw hond zal oefenen op zelfbeheersing. Verschillende oefeningen dragen hiertoe bij vb. blijven, ergens afblijven, iets loslaten op commando, ... Bovendien kan ik jullie specifieke oefeningen aanleren om aan zijn zelfcontrole te werken.

Uw hond leert ook best op commando zijn aandacht op jou te richten, dit kan zijn naar jou kijken of eventueel een 'touch' (het aanraken van jouw hand met zijn neus). Dit leer je best eerst zonder afleiding, thuis. Naar mate hij dit beter kan zorg je dat hij langer en langer zich kan concentreren, zelfs met afleiding of op wandeling. De bedoeling is dat hij dit gedrag leert uit te oefenen als je iemand anders wil passeren.



2) Af en toe een voorbijganger passeren met aandacht

Je oefent verder op aandacht houden op een plaats waar je af en toe iemand tegenkomt. Je vraag zijn aandacht lang genoeg op voorhand en wijkt voldoende uit zodat het niet te moeilijk wordt voor jouw hond. Zo oefen je op anderen te passeren zonder blaffen. Ga geleidelijk aan op drukkere plaatsen wandelen. Als jouw hond per ongeluk in zijn oude gewoontes hervalt en begint te blaffen trek je hem snel de andere richting uit en wandel je ver weg van de voorbijganger. Zo leert hij dat blaffen enkel maar contraproductief is. Als hij blaft gaat hij weg van de leuke mensen/honden, net het omgekeerde van wat hij wil! Het is echter niet de bedoeling constant jouw hond tot deze grens te pushen, dat werkt frustrerend. Het is enkel een noodoplossing als je per ongeluk te dicht kwam.


3) Leren beleefd begroeten

Dit is de minst eenvoudige stap, maar belangrijk als je wil dat jouw hond terug sociaal contact heeft. Jouw hond heeft inmiddels geleerd dat als je zijn aandacht vraagt, je de voorbijgangers passeert. Hij wordt hiervoor rijkelijk beloond met lekker vlees of snoep.


Nu leert hij wanneer hij mag begroeten en hoe dit moet verlopen. Je kan dit best oefenen met een sociale hond die je kent in jullie tuin of huis. Beide honden zijn aan de leiband en moeten zitten vóór ze mogen begroeten. Jij geeft commando wanneer hij mag rechtstaan en gaan begroeten. Belangrijk is dat jij dit moment kiest, niet de hond anders ben je zo weer bij af. Eens het spel te wild wordt haal je ze weer uit elkaar. Laat ze op afstand kalmeren door wat oefeningen te doen voor snoep. (Wild spel herkennen is niet eenvoudig. Hondentaal is Lichaamstaal van Martin Gaus is een goed boek om dit te leren herkennen, of je kunt kiezen om een gedragsspecialist in te huren. Zo leer je jouw specifieke hond volledig te lezen en begrijpen. Je bent bovendien zeker dat jouw hond het juiste leert.) Eens ze rustig zijn, laat je ze weer zitten en geef toestemming om te begroeten. Zo leert je hond dat hij enkel mag spelen/begroeten als hij het op beleefde wijze vraagt, als jij toestemming geeft én als hij kalm is. Pas als hij geleerd heeft kalm om te gaan met andere honden en bezoekers, mag je terug op wandeling iemand begroeten. Je blijft echter altijd aangeven wanneer jullie gewoon passeren (door aandacht te vragen van je hond) en wanneer hij mag begroeten (door hem te laten zitten en teken te geven om te gaan begroeten).


Dit is slechts een voorbeeld van een plan. Elke hond is anders en heeft dus een persoonlijke aanpak nodig. Stel gerust een vraag in onze Facebook groep 'ik heb een uitvallende hond'. Jullie staan er niet alleen voor!

757 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page