top of page

Een pup kopen of hond adopteren?

Het is beslist: jullie willen een hond in huis! Wat is dan de beste keuze? Is een pup een onbeschreven blad? Hebben alle asielhonden problemen door hun voorgeschiedenis? Wat moeten we in overweging nemen of waar hebben we zelfs nog niet aan gedacht? Lees verder en ontdek het snel.

U wenst een puppy aan te schaffen

...want:

- u wil graag een onbeschreven blad

- u wil de hond volledig naar uw hand kunnen zetten

- u wil graag alles in zijn ontwikkeling onder controle hebben


Helaas, dan heeft u het bij het verkeerde eind!

Veel van het karakter van de pup wordt bepaald nog voor je de pup aanschaft: ras, genetica, hoe de moeder opvoedt en voor toont, hoe mensen en dieren waar de pup mee samenleeft met hem omgaan, aan welke voorwerpen en geluiden hij bloot gesteld wordt ...


Denk op voorhand goed na over welk ras je kiest en vraag hierbij professioneel advies. Sites en boeken schilderen meestal een heel positief plaatje. Dierenartsen, trainers, trimmers, asielpersoneel en gedragsspecialisten zien dagelijks alle soorten rassen in de realiteit en kennen ook de moeilijkheden. Steek hiervoor uw hoofd niet in het zand.

In mijn praktijk ontmoet ik veel mensen die een verkeerde keuze maakten:

'als ik dat allemaal op voorhand had geweten...'

Helaas kan ik de klok nog niet terug draaien.


De socialisatie periode bij honden duurt van 3 tot 12 weken. Ervaring in deze periode hebben een grote impact op het basisvertrouwen van je hond en bepalen voor een deel of er op latere leeftijd problemen ontstaan. Minstens 5 weken daarvan gaan door bij de kweker. De pup die je koopt is dus alles behalve een onbeschreven blad.

Tip: Kies een goede kweker, stel kritische vragen en ontmoet de ouderdieren. Deze zullen je veel meer leren over de toekomst van je pup dan de pup zelf. Aan de leeftijd van 8 weken kunnen we nog geen gegronde conclusies trekken naar karakter toe.


Pups zijn makkelijk en snel te trainen. Dit gaat vlotter dan bij een volwassen hond. Je kan ook alles van in het begin correct aanleren en moet niet boeten voor fouten die de vorige eigenaars maakten. Helaas kunnen door voorgenoemde factoren er toch moeilijkheden ontstaan. Pups die reeds op jonge leeftijd extreem angstig, agressief of gevoelig zijn kan je niet omtoveren tot iets helemaal anders. Wel kun je leren hoe je ermee moet omgaan. Je leert wat de hond nodig heeft om gelukkig te zijn en dat kan soms iets helemaal anders zijn dan je voordien in gedachten had.


Alles onder controle hebben is nooit mogelijk. Er kan tijdens cruciale momenten in zijn ontwikkeling steeds iets gebeuren dat het diertje traumatiseert zoals een loslopende hond die bijt, kinderen die bommetjes gooien, iemand die eens wil voor tonen hoe je een hond moet corrigeren, ... Je kan als baasje niet alles voorkomen ook al doe je hard je best.


Tip: Wil je graag alles er aan doen om je pup de beste kansen te geven zich te ontpoppen tot brave, sociale hond? Neem dan zo vroeg mogelijk deel aan kwalitatieve puppylessen in kleine groepjes waar je leert rond opvoeding, gedrag en socialisatie. Als baasje wordt je soms overspoeld en zit je met veel vragen. De eerste weken zijn ook het meest cruciaal en goede begeleiding maakt een wereld van verschil. Hondenmanieren biedt dergelijke lesjes in combinatie met basis gehoorzaamheid en leuke oefeningen om je pup alle kansen te geven. Bekijk de opleiding tot brave hond hier.


Wat zijn dan wel goede redenen om voor een pup te kiezen?

- u heeft andere huisdieren zoals een kat of konijn en wil dat de hond deze niet als prooi ziet

- iemand in het gezin heeft allergieën en je wil zeker zijn dat dit het juiste ras is

- u wil een hond aankopen voor een bepaalde taak (speurhond, jachthond, ...)

- u vindt het opvoeden van een pup leuk en wil deze unieke periode voor geen geld van de wereld missen

...


U wenst een hond te adopteren uit het asiel

...want:

- U heeft medelijden met deze arme sukkelaar

- Pups zijn veel werk, u wil het uzelf makkelijk maken

- Als het niet lukt kan ik hem terug brengen zonder veel geld kwijt te zijn

Ook u heeft het verkeerde beeld
Honden

Er zijn heel degelijke, betrouwbare en stabiele honden te vinden in het asiel, maar er zijn steeds mensen die liefst het armste hondje met de grootste moeilijkheden mee naar huis nemen uit compassie.

Medelijden mag niet de reden zijn om voor een hond te kiezen, tenzij u bereid bent om mogelijks uw hele leven aan te passen aan de noden van dit dier.

De grootste sukkelaars verdienen een kans, ondanks hun gedragsproblemen, maar dit heeft een enorme impact op ons leven.

Ineens moet bezoek steeds aangekondigd zijn en zich zus en zo gedragen. Op vakantie gaan lijkt niet mogelijk want hij heeft verlatingsangst en durft niet mee in de auto, ... Je moet in je eigen huis opletten hoe je jou gedraagt tegenover de hond en kan niet ongebreideld jouw liefde tonen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Uiteraard kan alles ook beter meevallen en kan de hond helemaal openbloeien, maar wat als dat niet zo is?

Bent u hier klaar voor?

Zo ja, heel mooi! Zo niet, kijk dan nog even verder. Misschien zit de ideale hond een paar hokjes verder.


Het klopt dat pups veel werk zijn. Je moet ze nog leren zindelijk zijn, op de correcte voorwerpen leren bijten, leren zitten, liggen en afblijven, ze kunnen niet lang alleen zijn, ... Dit kan echter ook waar zijn voor een hond die je adopteert, alleen duren deze problemen dan langer om bij te sturen. Deze moeten dus best voor de aankoop opgespoord worden.

Een hond is trouwens altijd veel werk, hij heeft aandacht, beweging, verzorging en tijd nodig. Heb je dit niet, dan kies je beter een ander huisdier.
Lopende hond

Alles ligt aan de juiste keuze maken. Als je een hond uit Spanje of een ander landt haalt, heb je deze vaak nog nooit gezien. Dit vindt ik persoonlijk een zeer groot risico. Honden die je kan bezoeken in het asiel kan je veel beter leren kennen op voorhand, maar niet alles is te voorspellen.


Toen ik mijn hond adopteerde wist ik bijvoorbeeld niet dat ze voedingsallergieën had en daardoor speciale, dure voeding moest krijgen. Ik wist ook niet dat ze last had van vuurwerkangst.

Wat ik wel wist, was dat ze sociaal was naar mensen toe, dat ze beleefdheid kende en respect, dat ze lichaamstaal van andere honden begreep en er correct op kon inspelen, dat ze zindelijk was en dat ze ondanks weinig lichaamsbeweging niet neigde naar hyperactiviteit. Ze bleek ook de hond van mijn dromen te zijn!


Om goed een hond uit het asiel te kunnen kiezen, kan het helpen om iemand onpartijdig te consulteren. Iemand met kennis van gedrag, rassen en lichaamstaal. Onafhankelijk advies maakt dat je een neutrale beoordeling krijgt. Zelf worden we al snel verliefd op een schattig snoetje. Wil je echter meer zekerheid op een gelukkige gezinshond, dan is dit niet de enige maatstaf.

U kunt bij mij of een gedragsspecialist in uw regio hiervoor terecht.


Kies in elk geval een hond die past bij uw levensstijl (vb. moet alleen kunnen zijn, veel beweging nodig of niet, moet graag spelen met de kinderen) en budget (vb. grootte van de hond, trimmen of niet, ...) en waar het hele gezin achter staat. Houdt ook rekening met uw fysieke mogelijkheden (vb. voor kleine hondjes moet u vaak bukken, grote kunnen u omver trekken). Het kan verstandig zijn dit allemaal al eens uit te schrijven op papier voor je naar het asiel trekt, als leidraad bij uw keuze. Zo voorkomt u een impulsaankoop.


Hond adopteren

Een hond is een verbintenis voor het leven. Honden die worden terug gebracht naar het asiel hebben meer kans op euthanasie en minder kans op adoptie. De hond kan bijvoorbeeld een hechtingsproblematiek ontwikkelen door herhaalde afstand. Voor het welzijn van het dier is dit geen gunstige oplossing. Daarnaast gebruiken de meeste mensen dit als excuus om een hond te adopteren waarvan ze eigenlijk weten dat deze niet bij hen past. Als je niet zeker bent, kom dan een paar dagen later nog eens op bezoek. Er een nachtje over slapen kan zeer veel doen.


Wat zijn wel goede redenen om een hond te adopteren?

- U wil meer zekerheid rond het uiteindelijk karakter van uw hond

- U wil de wereld wat beter maken door een leven te redden, maar heeft ook het geduld om te zoeken naar een hond die echt past

- U wil graag een oudere hond die al wat rustiger is


Hopelijk hielp dit artikel u met uw keuze. Laat het ons weten!

De leuze van het verhaal is: neem je tijd, informeer je correct en vraag hulp indien nodig.

615 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page