top of page

Een tweede hond zonder schuldgevoel.

Bijgewerkt op: 10 dec. 2020

Je ontdekte in het eerste artikel om welke redenen je verlangt naar een tweede hond. Door deze duidelijkheid ben je reeds een stap verder in deze belangrijke beslissing. Je maakt je echter zorgen of jouw eerste hond wel degelijk gelukkiger zal worden en of je bepaalde 'relatie-problemen' over het hoofd hebt gezien. Doe de test en ontdek of je een tweede hond in huis kan halen zonder schuldgevoel.


Instructies

Het is eenvoudiger om deze vragen te beantwoorden als er regelmatig honden op bezoek komen of logeren. Is dit nog nooit gebeurd, dan is het verstandig een hond eens op bezoek te vragen vóór je de tweede hond aanschaft, als dit goed gaat laat dan eens een hond op logé komen. Dit geeft schatten aan info!


Honden kunnen op individuele honden anders reageren, baseer je dus niet op de relatie met 1 enkele hond om deze test in te vullen, hoe meer je een algemeen patroon ziet in de reacties van je hond, hoe betrouwbaarder deze test. Wij komen namelijk ook niet met iedereen even goed overweg, laat staan dat een wildvreemde ongevraagd met jou komt samenleven! De test is dus geen garantie, maar wel een indicatie. Het biedt ook concrete tips om de relatie zo harmonieus mogelijk te laten verlopen.


1. Mijn hond ligt graag tegen andere honden aan

Puppy en tweede hond

a. Helemaal niet, hij snauwt onmiddellijk

b. Soms wel maar als het niet naar zijn zin is gromt hij

c. Soms wel, hij loopt weg als het hem niet zint

d. Hij gaat zelf tegen andere honden aanliggen als hij kan





2. Andere honden mogen de mand van mijn hond gebruiken zonder strubbelingen

Tweede hond deelt mand

a. Helemaal niet, hij gromt of snauwt

b. Helemaal niet, hij blokkeert hun toegang met zijn lijf of gaat snel nog net voor hen erin liggen

c. Als een andere hond in de buurt van de mand komt, loopt hij weg en staat de mand af

d. De andere hond mag zowel er bij komen liggen, als de mand gebruiken als hij er niet in ligt





3. Als een andere hond mijn hond benadert tijdens het eten

Hond tijdens het eten

a. Gromt of snauwt hij naar de andere hond

b. Schrokt hij nog sneller dan anders zijn eten binnen

c. Staat hij gewillig zijn voedsel af en loopt weg

d. Eet rustig ongestoord verder





4. Als een andere hond mijn hond benadert tijdens het kauwen

Hond wil kauwen

a. Gromt of snauwt hij naar de andere hond

b. Schrokt hij nog sneller dan anders zijn beentje binnen

c. Staat hij gewillig zijn beentje af en loopt weg

d. Eet rustig ongestoord verder






5. Als een andere hond mijn hond benadert terwijl ik hem aai

Honden tijdens het aaien

a. Gromt of snauwt hij naar de andere hond

b. Blokkeert hij de andere hond door steeds in de weg te staan of zijn neus tussen te duwen

c. Staat hij gewillig zijn aaitjes af en loopt weg

d. knuffelt hij rustig ongestoord verder, hoe meer zielen hoe meer vreugd!





6. Als een andere hond mijn hond benadert terwijl hij uit zijn dak gaat met zijn favo-speeltje

Hond speelt

a. Gromt of snauwt hij naar de andere hond

b. Draait hij steeds snel weg en loopt weg met het speeltje zodat de andere het nooit kan stelen

c. Staat hij gewillig zijn speeltje af en loopt weg

d. Speelt rustig ongestoord verder of nodigt de andere uit om mee te doen





7. Als een andere hond mijn hond benadert terwijl ik hem snoepjes geef

Hond krijgt snoepje

a. Gromt of snauwt hij naar de andere hond

b. Schrokt hij nog sneller dan anders zijn snoepjes binnen en blokkeert de andere hond de toegang met zijn lijf

c. Staat hij gewillig zijn snoepjes af en loopt weg

d. Eet rustig ongestoord verder en wacht geduldig zijn beurt af als de andere hond een snoepje krijgt





8. Als een andere hond probeert te spelen met mijn hond...

Honden spelen

a. Snauwt mijn hond steeds, hij begrijpt het niet

b. Gromt/snauwt mijn hond als het spel niet naar zijn zin verloopt

c. Loopt mijn hond weg of vlucht als het te spannend wordt

d. Speelt hij gewillig mee ongeacht het spelletje





9. Het spel met andere honden wordt ... te wild

Honden spelen wild

a. Nooit, hij begint er niet aan en snauwt onmiddellijk

b. Als het spel escalleert snauwt hij naar de andere hond, ik durf niet uitsluiten dat hij zou bijten als de andere hond dan niet luistert

c. Nooit, mijn hond vlucht/loopt weg voor het spel te wild wordt

d. Regelmatig moet ik ingrijpen want hij weet van geen ophouden





10. Mijn hond wil voorbijgaande honden...

Kennismaking honden

a. Nooit begroeten, hij kan soms uitvallen naar een voorbijgaande hond

b. Soms begroeten, maar als het hem niet aanstaat krijgt de andere rap een snauw

c. Soms begroeten maar vlucht snel als het te spannend wordt

d. Altijd begroeten en liefst mee spelen





Tijd voor de ontcijfering:



Meestal A: The Lone-wolf

Wolf hond

Jouw hond zou het helemaal niet fijn vinden het huis te delen met een andere hond. Hij vindt andere zaken in het leven veel belangrijker zoals knuffels, eten, spelletjes met jou en rust. Mogelijks heeft jouw hond als jonge pup onvoldoende ervaring opgedaan met andere honden en weet hij niet wat hij mist, of heeft hij reeds iets naars meegemaakt en is alle vertrouwen verloren. Een tweede hond in huis halen zou grote inspanningen vragen van jou om alles veilig te laten verlopen. In elk geval zouden jij en jouw hond een minder zorgeloos leven leiden en zou jouw hond veel stress ervaren. De vraag is of hij überhaupt in staat is om zich aan te passen op lange termijn.





Meestal B: The Boss

Bazige hond

Jouw hond vindt andere honden wel ok, zolang ze zich aan zijn regels houden. De kans om gelukkig samen te leven is iets groter dan bij de lone-wolf, maar een goede match zal alles bepalend zijn. Als de andere hond de regels niet wil/kan volgen is er risico op een gevecht. Bij voorkeur is de tweede hond een altruist (zie type 'de altruist', meestal C), zo is het risico op een gevecht het kleinst. Wel zal je moeten toezien dat de tweede hond voldoende aan zijn trekken komt door van alle bronnen (eten, speeltjes, mandjes, knuffeltijd, snoepjes, ...) extra veel te voorzien met voldoende plaats ertussen. Zo kan 'the boss' nooit alle bronnen tegelijk bewaken. Je kan de honden dus best apart houden als je geen toezicht kan houden. Deze honden dienen veel apart te doen, apart eten, apart kauwen, apart quality time met jou. Er kunnen leuke momenten zijn tussen de twee honden, maar het is veel werk om beide honden gelukkig te maken. Bij deze hond telt 1 + 1 = 3





Meestal C: De Altruist


Altruistische hond

Jouw hond wil er echt alles aan doen om een gevecht uit de weg te gaan. Hij geeft zijn eigen belangen op om de goede vrede te bewaren. Deze honden lopen risico om zichzelf te kort te doen, als ze samenleven met een andere hond. Hoe vaker je C hebt geantwoord, hoe groter dit risico. Als je op een deel vragen toch anders hebt geantwoord, is de kans groter dat jouw hond toch zal opkomen voor wat hij meest belangrijk vindt. Deze hond zal het gelukkigst zijn met een andere 'altruist' maar kan met elk type overweg. Gecombineerd met 'de gelukkige metgezel' dien je op te letten dat de tweede hond de signalen van jouw altruist respecteert, als hij weg loopt mag hij niet achtervolgd worden en dient het spel op te houden. Gecombineerd met 'the boss' dienen zijn noden beschermd te worden door veel aparte plaatsen, bronnen en quality time. Als je merkt dat jouw hond te veel alles afstaat, voorzie dan in elk geval voldoende momenten dat hij eens alleen is, of alleen op stap is met jou, waarbij hij alle aandacht krijgt die hij verdient!





Meestal D: De gelukkige metgezel


Gelukkige honden

Deze hond wil niets liever dan sameleven met een andere hond. Hij geniet van de aandacht, het gezelschap en het spelen. Het risico bestaat dat hij jou niet veel meer zal nodig hebben en minder goed zal luisteren omdat de andere hond al zijn noden (behalve eten uiteraard) vervult. Als je dit wil voorkomen, spendeer dan ook voldoende tijd met elke hond apart voor wandelingen en training. Ook bestaat het risico dat hij de andere hond onvoldoende rust zal gunnen en dan dien jij de andere hond te beschermen (vooral gecombineerd met 'de altruist' of 'the lone-wolf'). Spel kan al makkelijk eens uit de hand lopen omdat het er te onstuimig aan toe gaat (Vooral gecombineerd met een andere 'gelukkige metgezel'). Dan dien je het spel leuk en vriendelijk op te breken, (bijvoorbeeld aan de hand van snoepjes) en de honden even te scheiden.





Let op! Deze test geeft slechts een indicatie, individuele gevallen kunnen afwijken. Als er bepaalde vragen zijn waar je A of B op antwoordde is het risico op spanningen reëel, noteer deze vragen en zoek naar praktische oplossingen voor elke situatie. vb. de honden in aparte kamers laten eten. Weet je niet waar begonnen? Neem dan contact op met een gedragstherapeut vóór je de tweede hond in huis haalt. Beter voorkomen dan genezen! Deze kan jou ook meer uitgebreide info verschaffen over specifieke combinaties van honden, zodat je nog meer zekerheid hebt.


Tip: Je kan deze test ook gebruiken om individuele relaties te beoordelen, als je de test invult op basis van het gedrag dat jouw hond vertoont tegenover de potentiele nieuwe hond, dan zijn antwoord C en D de meest gunstige, met minst risico op schermutselingen. Je kan dan ook onmiddellijk aan de slag met de voorgestelde tips.

705 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page