top of page

Het uitsluitingsdieet: Hoe begint u er aan?

Bijgewerkt op: 29 apr. 2018

Uw hond kreeg de diagnose van voedingsallergie of intolerantie en u werd geadviseerd het uitsluitingsdieet toe te passen om de klachten te doen verdwijnen en te achterhalen op wat uw hond reageert. Hier leert u wat het uitsluitingsdieet concreet inhoudt.


Dierenarts met hond

Om te beginnen moeten we gedurende 12 weken een eenvoudig voedingspatroon aanhouden dat bestaat uit ingrediënten die uw hond nog nooit eerder heeft gegeten. Zo weten we zeker dat hij voedingsmiddelen eet die niet de oorzaak zijn van zijn klachten.

Als uw hond nu voeding eet met kip en rijst, kies dan bijvoorbeeld voor paard met zoete aardappel. Deze ingrediënten verschillen volledig van de voorgaande. Het is daarbij belangrijk dat uw hond NIETS anders krijgt dan deze ingrediënten. Zelfs zeer kleine hoeveelheden van een voedingstof waar uw hond allergisch aan is, kunnen een reactie veroorzaken bij uw hond!

Als we verder gaan met dit voorbeeld moeten de snoepjes/kauwbeentjes dus ook van 100% paard of zoete aardappel zijn. De hond krijgt vanaf nu ook niets meer van tafel.


Het ideale uitsluitingsdieet bestaat uit 1 soort nieuw vlees en 1 soort koolhydraatbron (bij voorkeur groente), aangevuld met plantaardige olie, vitamines en mineralen. U kan kiezen om zelf voor uw hond te koken, maar dan is het nodig om uw recept te laten nakijken, zodat uw hond geen tekorten ontwikkelt aan bepaalde voedingsstoffen. U kan ook kiezen om een hypo-allergene voeding aan te schaffen. Weet dat deze term op verpakkingen vaak ten onrechte wordt gebruikt. Mijn persoonlijke voorkeur gaat naar een hoge kwaliteit natvoer met zo weinig mogelijk ingrediënten. Bekijk mijn eerdere post rond voedingsallergie voor concrete merken.


Na deze periode van 12 weken, mag u om de 12 weken 1 nieuw ingrediënt toevoegen. Keren de klachten terug, dan is dit een van de producten waaraan uw hond allergisch is. Het is helaas mogelijk dat uw hond op meerdere producten reageert. Geef dit ingrediënt dan nooit meer aan uw hond. Als de klachten opnieuw volledig zijn verdwenen, kan u een nieuw product testen. Zoals u merkt is dit een werk van precisie en geduld. Verlies de moed niet, uw dierenarts en ikzelf staan u met raad en daad bij!


Bij Dogs & Co te Middelkerke kunt u hypo-allergene hondensnacks kopen die voor 100% uit 1 soort vlees of vis bestaan. Binnenkort komt er ook een webshop van deze zaak.


Bij moeilijkheden of vragen helpen uw dierenarts en ik u graag verder. Contacteer mij vrijblijvend voor meer info. Allergieklachten onder controle krijgen vraagt toewijding en gaat met vallen en opstaan. U staat er niet alleen voor!


228 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page