top of page

Waarom eet mijn hond niet? 5 veelgemaakte fouten bij kieskeurige eters

Je zet de voerbak neer... en je hond draait zich gewoon om. Frustrerend, toch? Misschien heb je al kilo's voer weggegooid met pijn in het hart. Als dat herkenbaar klinkt, lees dan vooral verder. In dit blog ontdek je vijf veelgemaakte fouten bij moeilijke eters – en hoe je ze voorkomt.


Een hond die bedelt? Neen, een baasje die bedelt tot de hond toch maar iets zou willen eten!

Hond die boven zijn eetbak staat en opkijkt naar het baasje, is er niets lekkerders?

  1. Te lang hetzelfde voer geven

    Je denkt dat je consequent moet zijn en altijd hetzelfde voer moet geven. Maar wat als je hond het écht beu is? Dan ontstaat er een vicieuze cirkel: jouw hond weigert, jij houdt vol… en uiteindelijk zwicht je toch. Gevolg? De hond leert dat weigeren loont.


    Tip: Wissel voer net vóór je hond het beu wordt. Dat voorkomt negatieve associaties met eten en maakt maaltijden weer leuk.

    Verandering van spijs doet eten!


  2. De houdbaarheid van voer overschatten

    Droogvoer is droog en bewaart lang, toch? Heb je nog nooit brokken tussen je handen gewreven? Dan voel je dat er een vettig laagje achterblijft. Dit vet is heel gevoelig aan oxidatie en wordt snel ranzig. De gevoeligere hond merkt dit meteen op. Houdt droogvoer verser door:

    • verpakkingen te kopen die max. na 1 maand op zijn

    • verpakkingen goed af te sluiten en koel te bewaren

    • de eetbak niet de hele dag te laten staan, geef net gepast

    • bewaar restjes zorgvuldig

    Natvoer bewaar je na opening max. 3 à 4 dagen in de koelkast.


    Rauw voer moet binnen de 24 uur opgebruikt worden en ontdooi je steeds in de koelkast, niet op het aanrecht.


    In mijn complete voedingsgids ontdek je meer over gezond eten voor honden.


  3. Bedelen om te eten

    Ooit al zo wanhopig geweest dat je een (of meerdere) van volgende zaken probeerde?

    • een tikje geven tegen de kom

    • praten tegen de hond: "Kom Luna eet nu toch iets"

    • eens roeren in het voer

    • de eetbak herhaaldelijk verplaatsen

    Sommige honden eten beter als het baasje dichtbij is, anderen eten net beter alleen. Er is dan niemand meer in de buurt die hen iets lekkerders kan geven. Honden kunnen afhaken als ze druk ervaren.

    Tip: De volgende keer je hond eten weigert, ga dan eens naar een andere ruimte. Het is mogelijk dat hij na enkele minuten toch begint te eten (op voorwaarde dat je hond geen moeite heeft met alleen zijn!).

  4. Een lekker dessert geven als de hond flink gegeten heeft

    Geef jij na het eten iets extra lekkers als beloning? Goedbedoeld, maar het kan averechts werken. Je hond leert dat het echte feestje ná de saaie maaltijd komt. Probeer dit eens: geef vóór de maaltijd een klein hapje lekkers. Dat kan net het duwtje zijn dat hij nodig heeft om te beginnen.


    Hond die ijsje op eet als dessert

  5. Geen check-up doen bij de dierenarts

    Er zijn heel wat medische redenen waardoor een hond moeilijker eet. Vroegtijdig opsporen kan heel wat frustratie voorkomen. Het geeft geen nut om 10 soorten voer te proberen als je hond ziek is. De oorzaak moet worden aangepakt.

    Gebitsproblemen, maag-darmproblemen, leverwaarden, tandproblemen of zelfs pijn kunnen een reden zijn waarom je hond slecht eet. Bespreek veranderend eetgedrag altijd met je dierenarts. Een bloedtest of urinestaal kan veel duidelijk maken.


🐶 Blijft je hond moeilijk eten, ondanks al je pogingen?

Ik help je graag met een persoonlijk voedingsplan. Ik combineer de praktijkervaring van mijn eigen moeilijke eter, met een diploma in Canine & Feline Nutrition.


Via een online videoconsult kijk ik mee naar jouw situatie. Je hoeft dit niet alleen op te lossen. Samen maken we eten weer leuk.





Comments


Hondenmanieren | Hondengedragstherapeut | Hondentrainer | Voedingsdeskundige | Puppy-expert

Meeuwenlaan 24a, Westende | 0471 57 15 14

bottom of page