top of page

De mythe ontkracht: elke dag hetzelfde voer is NIET plan A

Bijgewerkt op: 10 jan.

We horen het voor onszelf voortdurend: eet gezond en gevarieerd. Toch wordt soms nog geopperd dat voor honden het best is om steeds te zelfde voeding van hetzelfde merk te geven. Hierdoor weten hondenbaasjes vaak niet meer wat te doen. Is voeding voor honden dan zo veel anders dan voor onszelf? Ontdek in dit artikel de voordelen van variatie en waarom soms toch gekozen wordt voor eenzijdige voeding voor honden.


Vijf voordelen van variatie


1. Bedelen aan tafel neemt af


In tegenstelling tot wat de meesten denken wordt bedelen niet veroorzaakt door het voeren van menselijke etensresten. Bedelen wordt veroorzaakt door de etensresten op de verkeerde moment en plaats te geven. Geef je het vers eten aan de tafel, zal je hond vaker rond de tafel hangen als je eet. Geef je het eten als hij blaft zal hij vaker blaffen. Geef je echter het eten in zijn etensbak als hij braaf is, dan leert hij daardoor niet te bedelen aan tafel.


In tegendeel zelfs! Ik heb al de strafste verhalen gehoord van honden die altijd en alleen maar brokken kregen en hierdoor zeer creatief moesten worden om aan variatie te geraken. Het sterkste verhaal was van een Vizsla: tijdens het eten ging deze hond aan de deur naar de tuin staan. Als het vrouwtje dan de hond wou buiten laten voor een plasje, spurtte de hond naar de tafel en at het bord van zijn vrouwtje zo snel mogelijk leeg! Ja als je anders nooit aan wat speciaals geraakt, dan moet je wel eens verder gaan denken!



2. Verandering van spijs doet eten: oplossing voor kieskeurige eters


Heb je een hond die vaak zijn eetkom laat staan, dan kan variatie de oplossing bieden. Wij eten ook niet elke dag hetzelfde, waarom onze hond dan wel? Honden in het wild eten wat ze vinden en dat is verre van elke dag hetzelfde. Ze plunderen afval, jagen op verschillende prooien, knabbelen aan wat plantjes, ... Honden eten dus best als ze kunnen afwisselen in smaak en textuur van eten (krokante brok of sappig natvoer bijvoorbeeld).




3. Gevarieerde darmflora


Hoe gevarieerder je eet, hoe rijker je darmflora. Je hebt van je dierenarts waarschijnlijk al eens de raad gekregen om bij darmproblemen je hond wat probiotica te geven. Dat is omdat de darmbacteriëen veel voordelen hebben voor de gezondheid van de darmen van je hond.


Uit wetenschappelijk onderzoek leerden we dat hoe gevarieerder je darmflora:

  • Hoe sterker je immuunsysteem

  • Hoe minder je spijsvertering verstoord raakt door afwijkingen in dieet

  • Hoe makkelijker slechte bacteriën uit je darmen worden weggewerkt

  • Hoe meer vitamines en voedingsstoffen je darmflora zelf produceert zoals bvb vitamine K en butyraat. Butyraat beschermt de cellen van je darmen

  • Hoe minder gedragsproblemen. Ja je leest het goed: er is een link tussen agressie en een verstoorde darmflora!

  • Hoe beter je lichaam kan vechten tegen kanker

  • Hoe minder allergieën en intoleranties

  • ....

Er wordt nog steeds nieuw onderzoek gedaan en er blijven nieuwe voordelen naar boven komen.



4. Minder kans op toxiciteit en tekorten


Aan de meeste merken worden vitamines en mineralen toegevoegd. Je zou denken hoe meer hoe beter, toch? Er zijn echter een aantal vitamines en mineralen waarvan je hond erg ziek kan worden of zelfs kan overlijden bij overdaad! Vitamine D en koper zijn hiervan de gevaarlijkste. Niet zo lang geleden zijn er bijvoorbeeld overlijdens geweest door een overdosis vitamine D door een fout in het fabricage proces. Wanneer je dagelijks dezelfde voeding geeft, stapelt deze overdosis op. Indien je voortdurend afwisselt heb je minder kans dat fabricagefouten grote gevolgen zouden hebben voor je hond. Het ideale is dat je merken die vitamines en mineralen toevoegen afwisselt met merken die dit niet doen zoals Meatlove, Ritzenberger en Herrmann's classic.


Vitamines en mineralen zijn essentieel voor je hond maar te veel van een goed ding kan schadelijk zijn.

Aan de andere kant kan afwisseling ook tekorten helpen voorkomen. Bijvoorbeeld bij het bewaren van brokken nemen de hoeveelheid bruikbare essentiële vetzuren en B-vitamines snel af. Dit heeft zijn gevolgen voor de gezondheid van je hond. Je merkt dit eerst en vooral aan de huid en vacht: droge huid, schilfertjes, veel haarverlies, hotspots, huidinfecties, doffe vacht, ... Tip: bewaar brokken nooit langer dan 1 maand en bewaar ze goed afgesloten in de originele verpakking op een koele en donkere plaats. Je kan door natvoer toe te voegen het verlies van vitamines en mineralen van brokken compenseren. In blik worden wel al de goede stoffen bewaard.


Daarnaast is ook nog eens aangetoond dat het originele voedingsmiddel meer voordelen biedt dan vitamines apart. Bijvoorbeeld een sinaasappel biedt meer gezondheidsvoordelen dan een supplement vitamine C. Het is daarom goed om zo veel mogelijk voedingsmiddelen af te wisselen om te genieten van alle voordelen die de natuur te bieden heeft. Wist je bijvoorbeeld dat fruit polyfenolen bevat die je beschermen tegen de nadelige gevolgen van de fructose (suiker) die het bevat? Daarom mag je bijvoorbeeld als diabetici wel fruit eten maar niet een wafel die gezoet is met diezelfde fructose.


Het is daarom goed om zo veel mogelijk voedingsmiddelen af te wisselen om te genieten van alle voordelen die de natuur te bieden heeft


5. Minder kans op allergieën en intoleranties


Hoe vaker je hetzelfde eet, hoe meer kans je hebt om er een allergie of intolerantie voor te ontwikkelen. Vroeger werd voor honden met een voedingsovergevoeligheid aangeraden steeds dezelfde hypo-allergene voeding te eten. Mensen waren ook zo blij dat het beter ging en waren daarom weigerachtig om te veranderen. MAAR dit bleek voor sommige honden te leiden naar steeds meer nieuwe gevoeligheden, daarom is het laatste nieuwe advies om op zijn minst 3 totaal verschillende menu's voortdurend af te wisselen. Zo gaat het immuunsysteem zich niet gaan 'vervelen' en besluiten om gezonde stoffen zoals eiwitten uit het voer te gaan aanvallen. Dit zorgt ook zoals eerder vermeld voor een gezondere darmflora die nodig is om het immuunsysteem gezond en rustig te houden.


Bovendien is ondertussen aangetoond dat pups die gevarieerde en verse ingrediënten toegevoegd kregen aan hun dieet op latere leeftijd minder kans hadden om overgevoeligheden te ontwikkelen. Jong geleerd is oud gedaan! Hoe vroeger je begint met variëren hoe makkelijker het gaat en hoe groter de voordelen.


Uitzonderingen: waarom toch soms kiezen voor eenzijdige voeding


Voor de gemiddelde, gezonde hond is het dus overduidelijk: variatie is best, maar er zijn altijd uitzonderingen.


Als je hond al heel lang op dezelfde voeding staat is het niet eenvoudig om variatie aan te bieden. De veranderingen in dieet kunnen spijsverteringsklachten zoals diarree en winderigheid met zich mee brengen. Dit heeft te maken met het tekort aan gevarieerde darmbacterieen dat ondertussen is ontstaan. De darmen van je hond weten niet hoe ze de nieuwe voeding moeten verteren! Je kan daar verandering in brengen door super traag te gaan. Desnoods maar 1 koffielepel per dag van het nieuwe voer en heel traag opbouwen. Zo krijgen de nieuwe goede darmbacterieen tijd om te groeien zodat ze kunnen helpen het nieuwe voer te verteren. Heel geleidelijk overschakelen lukt in de meeste gevallen wel, zie je symptomen dan bouw je het nieuwe voer weer een klein beetje af. Je kan op een supplement probiotica toevoegen om te helpen met de overschakeling.

Honden die heel oud of ziek zijn kunnen soms de belasting van verandering van voer niet meer goed aan als ze dit niet al van eerder gewend zijn. Als je het nooit eerder gedaan hebt en je merkt dat voor je oude of zieke hond zelfs een klein proeverij ander eten moeilijkheden geeft, dan laat je hen beter met rust dan te proberen variatie op te dringen. De levenskwaliteit van je zieke of oude dier is belangrijk. Ik weet bijvoorbeeld dat mijn bijna 16-jarige hond beter groenten en fruit zou eten ipv enkel vlees, maar ik doe het niet omdat zelfs 1g krampen en diarree geeft. Pas het dieet dus steeds aan voor je unieke hond. Als je hond oud is en variatie gewend is, mag je dit natuurlijk blijven doen, het gaat hier vooral over honden die nu plots zouden beginnen met variëren, terwijl ze dat voordien niet deden.


Kijk dus steeds naar het effect van wat je doet, ook al is het zogezegd gezond.


Bronnen

Aggressie en de darmflora

Darmflora en kanker

Immuunfunctie en darmflora


Vergiftiging door te veel vitamines in voer


Fruit en diabetes



212 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page