top of page

Mijn hond heeft slijmen in de stoelgang

Bijgewerkt op: 23 jun.

Let's talk about stool: Regelmatig hoor ik baasjes die ongerust zijn over de aanwezigheid van slijmen in de stoelgang van hun hond.

Waardoor komt dit? Is dit ernstig? Wat kan ik doen?


Als je merkt dat je hond heel ongemakkelijk is en er zit veel slijm in de stoelgang, ga dan die dag nog bij voorkeur naar de dierenarts.


Als je hond niet onwel lijkt te zijn en het gaat maar om een klein beetje, dan kan je in dit artikel achterhalen wat er gebeurt en wat je kan doen.


hond met slijmen in de ontlasting

Waarom heeft een hond slijmen in de ontlasting?


De aanwezigheid van slijmen in de stoelgang toont aan dat er zich ontsteking voordoet in de darmen. De darmen zijn bedekt met slijmvlies en bij ontsteking komt van dit slijmvlies een stukje mee naar buiten samen met de stoelgang. Dit kan een beetje zijn en bij een erge reactie soms heel veel.


Bij erge klachten ga je steeds naar de dierenarts.


Gaat het slechts om een klein beetje en is je hond niet ziek, ga dan eens door dit stappenplan om te achterhalen wat er aan de hand is.


1) Heb ik iets veranderd aan zijn dieet?

Zo ja, ga terug naar het originele dieet. Als je toch zeker de verandering in dieet wil doorvoeren ga dan voorzichtiger te werk en maak de overgang geleidelijker.


Het hoeft niet noodzakelijk te gaan om een verandering van natvoer/brok/kvv, het kan zijn dat je hem voor het allereerst trakteerde op een klein stukje fruit of dat je plots meer groenten bij geeft dan voordien. Je kan achterhalen of dit de oorzaak is door een aantal dagen weer te doen zoals voordien en te zien of het betert. Ga ook na of andere leden van het gezin de hond niets van voeding geven dat hij niet gewoon is.


hond eet iets anders dan normaal en krijgt diarree

2) Heeft hij mogelijks iets oneetbaar of schadelijk opgegeten?

hond met slijmen in stoelgang

Zo ja, neem de bron weg of zoek een praktische oplossing zodat dit niet opnieuw kan gebeuren.


Eet je hond dingen van straat? Leer hem het commando 'af' en houdt hem kort aan de leiband. In extreme gevallen waarbij de hond constant gevaarlijke dingen wil opeten kan je zelfs een muilkorf overwegen.


Observeer je hond ook in de tuin/terras, zie je hem daar bepaalde planten/stenen/schors/bessen/vogelvoer opeten? Observeer je hond de komende dagen heel goed.3) Heeft mijn hond voedingsintoleranties?

Zorg dat je hond de producten waar hij allergisch aan is niet langer kan consumeren.


Als hij niets 'verboden' heeft gegeten kan het ook zijn dat je hond een nieuwe intolerantie heeft ontwikkeld en moet je een nieuw dieet uitproberen. Ik kan je daarbij helpen alsook je dierenarts.

voeding die voedingsallergieen veroorzaakt

Honden met intoleranties die te lang elke dag hetzelfde eten ontwikkelen soms een nieuwe intolerantie voor de huidige voeding. Ik raad daarom aan om bij elke hond met intolerantie om de drie maand te wisselen van eiwit en koolhydraatbron. Pas ook de snoepjes en snacks aan zodat deze telkens overeenstemt met het huidige dieet. Je voedingsgevoelige hond heeft het nodig om telkens eens drie maand 'af te kicken' van de huidige eiwit-bron.4) Als je al het voorgaande negatief beantwoordt hebt is er mogelijks een infectie en dien je een diëtiste en/of dierenarts te consulteren.


Heeft jouw hond moeite met eten en wil je graag een oplossing? Ontdek hoe een consult voedingsadvies (online of te Westende) kan helpen.

3.728 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page