top of page

Voeding voor honden met een voedingsallergie of intolerantie: Bestaat deze?

Bijgewerkt op: 9 nov. 2018

Wanneer uw hond deze diagnose krijgt van de dierenarts wil u graag weten hoe u dit nu concreet moet aanpakken. U kreeg hoogst waarschijnlijk het advies een uitsluitingsdieet toe te passen bij uw hond. U kan er voor kiezen om zelf te koken, wat een schitterende keuze is, mits de juiste samenstelling. Koken voor uw hond is echter niet voor iedereen haalbaar: u heeft er de tijd of energie niet voor, u heeft al genoeg zorgen aan het hoofd of u bent slecht te been, of u wil het gewoon graag simpel houden, ...


In dit artikel gaan we het hebben over het aankopen van een geschikt voer voor uw hond en wat mijn eigen ervaringen en aanbevelingen zijn.


Hond met voedingsallergie
Mijn eigen hond Moes heeft meerdere allergieen, haar klachten zijn nu onder controle en ze ziet er fantastisch uit! Ze verliest zelfs veel minder haar en haar vacht glanst zoals nooit te voren

Voor mijn scholing in voeding was ik al jaren op zoek naar manieren om de klachten van mijn hond te verbeteren. Ze had al jaren herhaalde huidinfecties, oorontstekingen, problemen met anaalklieren en een eeuwige jeuk die maar niet leek te beteren. Ik kocht nochtans dure brokken die aangeschreven staan als 'hypo-allergeen'.


Hypo-allergene brokken bestaan meestal uit sterk bewerkte ingrediënten zodat uw hond er niet meer kan allergisch op reageren. De klachten van uw hond zullen dus ook beteren. Deze voeding wordt daarom vaak voor altijd gegeven, zonder enige variatie.


Hierdoor ontstaan vaak nieuwe klachten, want meestal durf je als eigenaar van een allergische hond niet snel wat nieuws proberen. Mijn hond at meestal 1 jaar lang dezelfde hypo-allergene brok, werd vervolgens ziek en weigerde dan deze brok nog langer te eten. Telkens zocht ik dan een nieuw merk, wat ze dan tijdelijk opnieuw at, tot de hele historie zich weer herhaalde.

Voedingsexpert

De afgelopen jaren hield ik mij bezig met het bestuderen van voeding en hoe dit bijdraagt tot de gezondheid van mens en dier. Ik volgde de opleiding Pet Food Nutrition Expert en deed uitgebreide research. Specifiek voor Moes deed ik extra onderzoek naar voedingsallergieën.

Ik experimenteerde met mijn eigen hond en zag hoe ze vitaler en gezonder werd. Graag deel ik met u het geheim: Gezonde, natuurlijke en gevarieerde voeding.


Bij het uitsluitingsdieet is het nodig voeding met een heel simpele samenstelling te kiezen. Hoe minder ingrediënten, hoe minder kans dat uw hond er op reageert.

Hiervoor beveel ik Herrmann's aan: Een hoge kwaliteit bio natvoer uit Duitsland, zonder toevoegingen, in BPA-vrij blik. Sommige honden kunnen zelfs reageren op de toegevoegde vitaminen, mineralen of kruiden en daarom schrapt Herrmann's ook deze uit hun voeding.

BPA is een stof aan de binnenkant van blik of plastiek, dewelke de hormoonhuishouding van mens en dier kan verstoren en kan dus beter vermeden worden. Hier scoort Herrmanns dus, want in hondenvoeding is een BPA-vrij blik zeldzaam!

Het bestaat steeds uit zeer simpele recepten, geschikt voor menselijke consumptie, zoals thuis gekookt. Voor allergische honden kies je best de graanvrije lijn. Na de periode van 12 weken (het uitsluitingsdieet) kan je andere smaken 1 voor 1 proberen. Op lange termijn is het nodig om ofwel natuurlijke vitaminen en mineralen toe te voegen of te roteren tussen minstens 4 verschillende smaken. De variatie voorkomt het ontstaan van nieuwe allergieën (dit is ook bij mijn eigen hond gebeurd), zorgt voor voldoende voedingsstoffen en een goede eetlust. Mijn hond eet hoofdzakelijk dit merk, maar gezien ze zo veel voedingsstoffen niet verdraagt, heb ik nog een tweede merk moeten uitzoeken om zo toch 4 verschillende smaken te kunnen afwisselen, namelijk Terra Canis.


Terra Canis, ook een Duits merk, biedt een hypo-allergene lijn aan, geschikt voor menselijke consumptie. Deze bevatten weinig ingrediënten en kunnen goed dienen als uitsluitingsdieet. Het verschil met Herrmann's is dat hier wel toegevoegde mineralen en vitaminen in zitten, net zoals zeewier. De blikken zijn niet BPA-vrij en de voeding is niet biologisch. Voor honden die onvoldoende keus vinden bij Herrmann's, is dit merk een goede afwisseling.


Renske is een hoge kwaliteit natvoer uit Nederland, geschikt voor menselijke consumptie, in BPA-vrij verpakkingen. Deze voeding is minder geschikt voor een uitsluitingsdieet omdat het veel meer ingrediënten bevat. Het kan wel een goede optie zijn voor honden waarvan gekend is op wat ze reageren, zodat een keuze kan gemaakt worden waar deze stoffen niet in zitten. Kies opnieuw de graanvrije lijn of Renske BIO. Deze laatste bevat minder ingrediënten, maar is enkel beschikbaar in rund of kip, wat vaak voorkomende allergenen zijn.


Vlees voor uw hond
Kwaliteitsvol vlees is belangrijk voor een gezonde, vitale hond

U vraagt zich waarschijnlijk af, waarom heeft ze het toch steeds over 'geschikt voor menselijke consumptie', ik ben helemaal niet van plan hondenvoer te eten!

Deze term geeft meer zekerheid rond de kwaliteit van de ingrediënten. De richtlijnen rond dierenvoer zijn veel minder streng. Toen ik ontdekte wat allemaal in dierenvoeding mag verwerkt worden, nam ik dit mee op als een belangrijk criterium in mijn keuze voor de voeding van mijn hond.


Zo heeft u enkele goede opties van voeding voor honden met voedingsallergie of intolerantie. Bij vragen of moeilijkheden help ik u graag verder! Volg ook mijn Facebookpagina voor leuke weetjes en grappige filmpjes.


521 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


hhpc20
hhpc20
Apr 22, 2018

Zeer goed artikel Hanne!

Like
bottom of page