top of page

Kunt u de voerbak van uw hond beter wegwerpen?

Bijgewerkt op: 23 jun.

Uw hond gebruikt het meermaals per dag en toch staan maar weinig hondeneigenaars er bij stil. Welke voerbak we gebruiken heeft een invloed op huidproblemen, eetlust, spijsverteringsproblemen en het welbevinden van uw viervoeter. In dit artikel nemen we dit vanzelfsprekende onderwerp onder de loep, zodat u een bewuste keuze kunt maken.


Hond voerbak

Laten we beginnen met een testje:

Welke drink- en voerbak is het beste voor uw hond?

A) Een plastic bakje

B) Een keramisch bakje

C) Een inox bakje

D) Een anti-schrok bak

E) Geen voerbak


Laten we alle opties samen overlopen en zien of u het bij het rechte eind heeft!


Het plastic bakje

voerbak hond

Veel vertegenwoordigd, goedkoop en in alle mogelijke kleuren en vormen beschikbaar. Dit maakt het aantrekkelijk voor de koper. Helaas is er een probleem met deze materiaalkeuze. Naar mate de bakjes verslijten komen er geleidelijk kleine deeltjes plastic in de voeding en het drinkwater van uw hond. Bij veel dieren blijft dit onopgemerkt, maar dit maakt het niet minder ongezond. Honden die gevoelig zijn kunnen irritatie aan de mond en neus ontwikkelen. Het is zelfs mogelijk dat de neus verandert van kleur door de irritatie. De oplossing? Kies voor de duurdere kwaliteit en vernieuw zeer frequent, of... maak een andere keuze.


Het keramisch bakje


drinkbak hond

We gebruiken keramiek zelf voor onze voeding, dus waarom ook niet voor onze huisdieren? Zonder schadelijke stoffen en makkelijk te onderhouden is dit een topper. Het enige nadeel is dat het meestal wat klassieker oogt en breekbaar is. Deze is dus niet voor onhandige baasjes weggelegd...


Het inox bakje

drinkbak hond

Het is makkelijk te onderhouden, slijt haast niet, is onbreekbaar en heeft een neutraal uiterlijk. Begrijpelijk dat deze dan ook een van de vaakst gekozen materialen is. Toch kunnen er zich voor sommige honden een aantal moeilijkheden voordoen. Sommige honden eten niet zo graag uit deze voerbak, omwille van het akelige geluid als ze er uit eten, de reflecties in het drinkwater en de metaalsmaak. Vaak zien we deze honden aarzelen om te eten en drinken, of halen ze wat voedsel er uit en eten het ernaast op. Heeft u een zeer gevoelige of angstige hond die niet al te ijverig eet? Dan is deze niet de beste keuze. Heeft u al een inox voerbak, dan kunt testen of de hond vlotter eet op een matje of diep bord. Dan weet u van het materiaal er een rol in speelt.


De anti-schrokbak

Een van de nieuwere uitvindingen waar veel voordelen aan verbonden zijn. De hond wordt geëntertaind, maakt zichzelf moe, eet trager en het geeft een leuk schouwspel voor de eigenaars.


In dit filmpje is een specifieke soort te zien, maar de keuzes zijn eindeloos. Helaas bestaan ze steeds uit plastic, dus ook hier is het aan de orde om tijdig te vernieuwen. Dit houdt het ook spannend voor uw hond.


Is uw hond een moeilijke eter? Dan is het mogelijk dat hij nog minder eet dan voordien. Het tegendeel is echter ook mogelijk. Doordat de hond moet werken en moeilijk bij de brokjes of het natvoer kan, is de motivatie mogelijks groter om te eten. Plots is de maaltijd een leuk spel geworden en dat kan bevorderlijk zijn voor de eetlust.


Veel honden eten te snel en sommige krijgen daardoor spijsverteringsproblemen zoals winderigheid, misselijkheid, overtollig maagzuur en braken. Deze bakken kunnen het tempo vertragen en deze problemen dan ook tegen gaan.


Hier volgen enkele voorbeelden van goede anti-schrokbakken:


Voor natvoer:

Kleefstrip (ideaal tijdens verzorgingsmomenten als afleiding)


Voor brokken:


Geen voerbak

speuren hond

Mijn favoriet: gratis, zonder onderhoud en leuk voor hond en eigenaar. Verstop zijn voeding in het huis of strooi het uit in de tuin of op wandeling en snuffelen maar! Alle voordelen van de anti-schrokbak maar dan zonder kosten. Honden zijn jagers en willen werken voor hun eten. Het vinden van lekkers geeft enorm veel voldoening en is goed voor het zelfvertrouwen. De hond wordt moe zonder dat de eigenaar er veel energie in moet steken.


Helaas is dit met natvoer en vers vlees niet mogelijk. Dan kan je overgaan tot het vullen van een KONG of de anti-schrokbak eerder vernoemd. De hond moet dan werken om het natvoer er uit te halen. Lukt dit goed kan je ook eens proberen het gevuld in de vriezer te plaatsten voor de volgende dag. Sommige honden hebben 1 tot 2uur werk om deze leeg te halen. Ondertussen kan de hond niets mispeuteren en kan jij lekker relaxen in de zetel of ongestoord het huishouden doen. Ook als de hond alleen moet blijven is dit een leuke optie, want dan heeft hij iets te doen en verveelt hij zich niet. Zorg er wel voor dat je na 2 a 3uur de kong reinigt, want vlees bewaart niet lang op kamertemperatuur.


Heeft jouw hond moeite met eten en wil je graag een oplossing? Ontdek hoe een consult voedingsadvies (online of te Westende) kan helpen.


Zo heeft u wat inspiratie kunnen opdoen. Experimenteer en kijk wat jouw viervoeter het liefste heeft.


Dit artikel bevat een aantal gesponsorde links met producten die ik aanraad. Ik krijg een kleine commissie als deze producten worden aangekocht. Ik koos deze artikelen met zorg uit voor jullie.


4.427 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page