top of page

Hoe leert u uw pup zitten?

Bijgewerkt op: 1 jul. 2018

Een goede kennis van het commando 'zit' heeft als voordeel dat u meer controle heeft over uw hond. Daarnaast kan uw hond leren hiermee 'alsjeblief' zeggen in verschillende situaties vb.: zitten om eten te krijgen, zitten om buiten te mogen, ... We voeden onze kinderen toch ook op om beleefd te zijn? Dus waarom ook onze hond niet? In dit artikel gaan we met training aan de slag.

Honden en puppy's die zitten
Als uw hond dit commando goed kent, heeft u meer controle over uw hond

In deze video ziet u de eerste stap in het leren zitten van uw pup. Elke nieuw gedrag wordt bij voorkeur aangeleerd in een rustige omgeving waar de pup weinig afleiding heeft. Zo boekt u sneller vooruitgang. Ga snel aan de slag en probeer het eens uit. Wilt u ook graag meedoen met de puppyles in kleine groepjes? Schrijf u dan snel in!

Wat we doen is de beweging uitlokken door het snoepje voor zijn neus te houden en vervolgens een beetje omhoog te gaan en lichtjes tegen de neus aan te duwen. Er wordt nog geen commando zit gegeven, gezien de hond nog moet oefenen. Zoals je in het filmpje ziet gaat dit om subtiele en trage bewegingen. Van zodra de hond dan zit krijgt de hond onmiddellijk het snoepje uit jouw hand. De bedoeling is dat de hond uiteindelijk vlot reageert op jouw handgebaar.


Eens je een onmiddellijke reactie hebt bereikt, ben je klaar voor de volgende stap, deze wordt niet getoond in het filmpje. Je zegt 'zit' en maakt dan de uitlokkende handbeweging, van zodra hij zit krijgt hij opnieuw direct het snoepje. Belangrijk is dat je niet spreekt en beweegt tegelijk. Dit is een veel voorkomende fout, waardoor de hond nooit zal leren op het woord te reageren. Hij zal dan steeds het handgebaar nodig hebben. Zeg eerst zit, laat een korte pauze van 1 seconde en begin dan de handbeweging.

Verwacht in het begin nog niet dat jouw hond zal reageren op het woord zit. Hij moet de associatie leren maken tussen het woord en het handgebaar en zo voorspellen dat hij moet zitten. Dit vraagt een zeker aantal herhalingen, dus wees geduldig. Zeg 'zit' wacht 1 seconde en begin dan de handbeweging, ongeacht wat de pup op dat moment aan het doen is.

Als alles goed verloopt zal de pup, na voldoende oefening, onmiddellijk gaan zitten nadat u het woord 'zit' zei. Hij wacht niet langer op het handgebaar en snapt wat je van hem verlangt in deze situatie. Van zodra hij zit zeg je flink en geef je een snoepje. Dan zijn jullie klaar met deze stap.


"Belangrijk is dat je niet spreekt en beweegt tegelijk. Dit is een veel voorkomende fout, waardoor de hond nooit zal leren op het woord te reageren. Hij zal dan steeds het handgebaar nodig hebben."

Vervolgens moeten we deze vaardigheid gaan oefenen op verschillende locaties en in verschillende situaties. Het is mogelijk dat als je steeds in de keuken oefent, hij het in de living plots niet meer kan. Dit is normaal, de hond moet het nog leren veralgemenen. Het is kwestie van het op de nieuwe plaats dus weer even makkelijker te maken voor uw hond en een stapje terug te gaan.

Eens het binnen goed lukt, oefen dan in de tuin en vervolgens op wandeling. Oefen het eens als u aan tafel zit, in de zetel ligt, aan het stofzuigen bent, ... In hoe meer verschillende omstandigheden u oefent, hoe betrouwbaarder hij zal luisteren.


Zoals je merkt vraagt training geduld en veel herhaling. Lukt het desondanks niet, dan is er waarschijnlijk bijsturing nodig. Het kan vaak helpend zijn om jezelf eens te filmen en te bekijken hoe alles verloopt. Zo spoor je misschien zelf op waar jullie vastlopen. Zo niet, help ik jullie graag verder in de puppyles in kleine groepjes of door prive les aan huis!

83 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page