top of page

Ik krijg mijn hond niet aan het liggen

Bijgewerkt op: 18 jul 2019

Sommige honden hebben moeite met het leren liggen op commando. Hoe hard je ook je best doet, je krijgt je hond maar niet plat op de grond. Wat zijn hiervoor de meest voorkomende redenen en wat doe je er aan?

Honden liggen in bed

Hier volgt een lijstje van de meest voorkomende redenen:


1) De ondergrond waar je op oefent is op de één of andere manier oncomfortabel voor je hond.


Het plaatje gaf het al een beetje weg, maar de ondergrond waarop je oefent bepaalt veel. Grote rassen met een korte vacht hebben soms gevoelige ellebogen. Oefenen op liggen zorgt dat deze steeds tegen een harde vloer aanstoten, wat straffend werkt. Dit is het omgekeerde van wat je wil bereiken. Kleine honden hebben dan vaak het probleem dat hun poten openschuiven op een gladde voer of dat deze te koud aanvoelt. Sommige honden storen zich dan weer aan nat gras of een modderige ondergrond. Het is steeds persoonlijk.


De oplossing:

Probeer eens een aantal ondergronden uit en ontdek wat werkt voor jouw hond. Het eerste wat ik uitprobeer is het favoriete kussen of mandje van de hond. Daar gaat hij namelijk van nature al op liggen. Eens het vlot gaat op de makkelijke ondergrond, probeer dan eens geleidelijk wat oncomfortabeler.


2) De hond is niet in de 'mindset' om te gaan liggen


Een hond die staat te popelen om met andere honden te gaan spelen, te lopen, te springen, te wandelen, ... denkt helemaal niet aan gaan liggen. Als je dit gedrag wil aanleren kan je hond best al behoorlijk moe zijn, zo dat het voor hem natuurlijk aanvoelt om te gaan liggen. Voor honden die moeite hebben kan er dus best niet te veel afleiding zijn, zoals andere honden dichtbij, rondslingerend, fascinerend speelgoed of andere gezinsleden die voortdurend passeren of een zakje chips opentrekken.


De oplossing:

Maak eerst een flinke wandeling met jouw hond en oefen dan in een rustige, ongestoorde omgeving.


3) De lok-beweging die je maakt lokt het gedrag niet uit


Liggen wordt in het begin meestal aangeleerd met een lok-beweging. De bedoeling is dat jouw hond het snoepje volgt. Om er goed bij te kunnen moet hij echter gaan liggen. Uit mijn ervaring blijkt dat de lok-beweging voor elke hond een tikkeltje anders is. De bedoeling is dat je het snoepje langzaam naar beneden beweegt zodat de hond steeds met zijn neus contact houdt met het snoepje. Eindig de beweging tussen de voorpoten van jouw hond. Vervolgens komt het verschil per hond: Voor sommigen schuif je het snoepje weg van je hond, voor andere net naar hen toe en voor nog andere houd je het best gewoon lang ter plaatse stil.

Een voorbeeld van de lok beweging, weg van de hond.


De oplossing:

Beweeg traag genoeg zodat jouw hond de beweging goed kan volgen. Probeer verschillende bewegingen uit en ontdek wat werkt voor jouw specifieke hond. Gebruik 1 van de 3 bewegingen die hierboven vermeld staan.


4) Je wordt ongeduldig en jouw hond voelt dit aan


Hoe ongeduldiger je wordt (omdat het niet direct lukt) hoe sneller je beweegt, hoe korter je bent in je verwoording, hoe sneller je ademt en hoe meer onrust je uitlokt bij je viervoeter.


Liggen is een kalm gedrag, frustratie werkt dus contraproductief.

De oplossing:

Als je merkt dat de frustratie op borrelt, stop dan met oefenen en doe even iets wat wel goed lukt. Haal eens diep adem en ga even weg en probeer later opnieuw. Neem vooral het mislukken van deze ene specifieke oefening niet persoonlijk. Het is geen falen van jou of jouw hond, je hebt gewoon het trucje nog niet gevonden!


5) Jouw hond heeft pijn bij het gaan liggen



Als al het voorgaande niet werkt en je raakt er maar niet aan uit, dan is het misschien mogelijk dat jouw hond pijn ervaart bij het gaan liggen (bvb. aan zijn gewrichten). Honden zijn meesters in het verbergen van pijn, denk dus niet dat hij geen pijn heeft omdat hij niet jankt.


De oplossing:

Stop onmiddellijk met oefenen en bespreek het probleem de eerst volgende keer met je dierenarts.




Met deze tips zijn jullie alvast een stapje verder. Blijft het moeilijk, aarzel dan niet mij te contacteren.


Wil je graag snoepjes afbouwen? Lees dan mijn voorgaand blog artikel.

Comments


Hondenmanieren | Hondengedragstherapeut | Hondentrainer | Voedingsdeskundige | Puppy-expert

Meeuwenlaan 24a, Westende | 0471 57 15 14

bottom of page