top of page
Foto van schrijverHanne Callewaert

Mijn hond huilt in de fietsmand

Je koopt een fietsmand voor je hond zodat hij overal mee naartoe kan en jullie samen gezellig een tochtje kunnen maken. Na je eerste tochtje blijkt dit helemaal niet zo gezellig want je hond zit voortdurend te huilen, jammeren, blaffen en je wordt er gek van! Net zoals de bench, is het voor de meeste honden noodzakelijk om je hond te wennen aan de fietsmand en het fietsen. In dit artikel leer waarom je hond huilt en wat je er aan kunt doen.

Hond in fietsmand

1. Waarom huilen honden in de fietsmand?


  • Angst: Je hond ervaart het heen en weer geschommel en de hoge snelheid als beangstigend en zit opgesloten. Hij kan zichzelf niet verwijderen uit de situatie en vraagt om hulp

  • Frustratie: Je hond ziet en ruikt allerlei leuke dingen waar hij niet bij kan en blaft/jankt uit frustratie. Hij heeft niets anders om handen dan deze frustratie uit te werken al blaffend

  • Overprikkeling: Door de snelheid wordt lucht fel in de neus geduwd en je ziet veel meer dingen in korte tijd dan je normaal zou doen. Al deze prikkels zijn te veel voor je hond. Hij huilt/jammert omdat hij opgefokt wordt

  • Uitvalgedrag: Als je hond enkel huilt of blaft als hij een specifieke prikkel ziet zoals een andere hond, dan is het waarschijnlijk uitvalgedrag en heeft het niet zo zeer met de fietsmand te maken, maar met het feit dat hij een probleem heeft met andere honden en dat je hem in de fietsmand niet kan helpen

Angst en overprikkeling kan je proberen bestrijden met geleidelijke gewenning zoals hieronder beschreven.


Frustratie is echter moeilijker op te lossen want je hond heeft nu eenmaal niets anders te doen dan te kijken naar alle leuke dingen die hij niet kan krijgen. Je kan proberen je hond een super lekker kauwbeentje te geven in de fietsmand zodat hij afgeleid is, maar de kans bestaat dat je hond fietsen nooit leuk zal vinden.



Uitvalgedrag dien je eerst op te lossen zonder fietsmand (tijdens de wandeling dus), zodat de onderliggende oorzaak aangepakt wordt.


2. Hoe wen je je hond aan fietsen in een fietsmand?


Fase 1: Je hond wennen aan de fietsmand op zich

Haal de fietsmand van je fiets en plaats deze in de ruimte waar je hond meest tijd spendeert. Ga vervolgens op de zelfde manier te werk als bij het wennen aan de bench. Dit kan je lezen in mijn eerder artikel rond het wennen aan de bench.


Hond in bench

Fase 2: Je hond wennen aan de bewegingen die een fiets maakt

! Belangrijk ! De bedoeling is dat je hond stil en rustig is gedurende het hele proces. Als hij begint te huilen of onrustig wordt, ga dan een stap terug.


Stap 1: Plaats nu de fietsmand opnieuw op de fiets. Plaats je hond in de fietsmand met het deurtje toe. Normaal moet hij dit al geleerd hebben in de vorige fase.


Stap 2: Beweeg zeer traag en voorzichtig met de fiets in alle richtingen (voorwaarts en achterwaarts, maar ook kantelen). Las tussen elke beweging een korte pauze in en doe enkel bewegingen die hij zal moeten kunnen verdragen tijdens het fietsen. Je hoeft de fiets dus niet te ver te kantelen. Geleidelijk aan doe je de bewegingen iets sneller zodat het lijkt op de echte beweging van bijvoorbeeld jij die van je fiets stapt. Als je hond de hele tijd rustig blijft dan doe je het goed en mag je verder. Heeft hij het met een bepaalde beweging moeilijk, oefen dan gespreid over enkele dagen en wees geduldig. Forceren zal niets helpen.


Stap 3: Nu je hond gewend is aan korte bewegingen, wordt het tijd om te gaan wandelen naast je fiets met je hond in de fietsmand. Dit lijkt al wat meer op een fietstochtje. Begin met een korte wandeling aan super traag tempo. Geleidelijk wandel je een klein beetje sneller. Je mag geleidelijk aan versnellen, zo lang je hond rustig is. Eens je goed door kunt stappen met de fiets zonder problemen, kan je naar de volgende stap.


Stap 4: Je eerste tochtje komt er aan! Stap nu op je fiets met de hond in de fietsmand en fiets zo traag als je kan een heel kort stukje. Het beste is om deze eerste keer maar 1 of 2 keer te starten en stoppen en je tweede oefensessie wat langer te houden. De tweede keer weet je hond al meer wat hem te wachten staat. Als dit goed gaat fiets je geleidelijk aan langere eindjes aan een zeer traag tempo. Als dit telkens goed gaat mag je geleidelijk aan je tempo opdrijven tot je gewenste snelheid. Hoe trager je opbouwt hoe beter!


Onthoud dat telkens wanneer een stapje nog niet lukt, dat je een stap terugkeert en wat langer/voorzichtiger oefent voor je het moeilijker maakt. Elke hond heeft een ander tempo. Het belangrijkste is dat je uiteindelijk je droom kan waarmaken, namelijk een ontspannen fietstocht voor allebei!



Veel succes!


2.543 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page