top of page

Mijn pup wil niet gesocialiseerd worden


Puppy

De laatste tijd heb ik meer en meer te maken met pups die moeite lijken te hebben met de socialisatie. Pups van baasjes met de beste bedoelingen die er vroeg bij zijn en die hun pup kozen bij een verantwoorde kweker. Helaas lijkt de pup die ze mee naar huis kregen angstig te zijn voor vreemde honden en/of mensen of zelfs van zodra hij buiten komt. Meestal hebben deze baasjes zich zelf al verdiept in de literatuur rond socialisatie en voelen zich het mes op de keel gezet: volgens de literatuur stopt de socialisatie periode aan de leeftijd van 12 weken. Ze komen radeloos bij mij: hoe moet ik tegen twaalf weken mijn angstige pup gesocialiseerd krijgen met alle soorten honden, mensen, openbaar vervoer, drukke plaatsen, vreemde voorwerpen, ... ?


Een goede tip voor dit type pup: Vergeet de 12 weken regel!

ondersteun je pup

Hoe meer jij druk voelt om tegen deze deadline je pup aan alles bloot te stellen, hoe minder rekening je gaat houden met zijn persoonlijke grenzen. Het is belangrijk om voor de leeftijd van 12 weken te beginnen met socialiseren. Je hoeft tegen het einde nog niet klaar te zijn. Als je tot de leeftijd van 12 weken je pup opsluit in een kennel of het huis niet uit komt, dan heb je een probleem. De kans op angst en agressie nemen toe. Wat je niet mag vergeten is dat overhaast socialiseren tot dezelfde problemen leidt. Je pup geeft aan dat het niet gaat en toch wordt het contact voortgezet. Dit pusht je pup om eens op een andere manier zijn grenzen aan te geven (grommen/bijten) of de angst neemt verder toe omdat je pup zich hulpeloos voelt.


Je mag dus niet proberen te lopen voor je pup kan kruipen.


Stop met boeken lezen over socialisatie, maar lees er over lichaamstaal en bekijk video materiaal. Kijk naar je pup en leer hem/haar aanvoelen. Pas als je weet hoe hij zich voelt, kan je correct inspelen op zijn noden. Zo leert jouw pup dat hij er niet alleen voor staat en kan het vertrouwen groeien. Lees ook onze post: Een angstige hond moet je negeren, of niet?


Hoe herken je of je bij jouw pup de socialisatie beter wat afremt?

  • Na sociaal contact is je pup onhandelbaar, hij bijt hard naar jou, blaft veel en vindt geen rust

  • Je pup lijkt op straat meer en meer afstand te willen nemen van voorbijgangers

  • Elke keer je een poging doet om te socialiseren lijkt er ofwel geen vooruitgang in te zitten OF het wordt zelfs erger

  • Op het einde van de wandeling lijkt je pup richting huis te trekken aan een snel tempo: het is te veel geweest

  • In het algemeen lijkt probleemgedrag toe te nemen


puppy onzeker

Wat kan je doen?

  1. Geef je pup meer rust tijdens de dag en push hem niet elke dag tot contact met vreemden, voor sommige honden is 1x/week al meer dan voldoende

  2. Geef je pup na een socialisatiemoment iets om te ont-stressen zoals een beentje. Neem tijdens het socialisatiemoment snoepjes mee, zodat je je pup positief kan afleiden als het te veel wordt.

  3. Kies er voor om eerst van een vreemde een vriend te maken, voor je de pup blootstelt aan de volgende vreemde. Dit doe je door herhaald contact met dezelfde persoon of hond tot ze vriendjes zijn. Als je elke voorbijganger op straat aanklampt ter socialisatie is de kans klein dat je deze nog eens opnieuw tegen komt. Zo ervaart je pup enkel de moeilijkste situatie opnieuw en opnieuw: de eerste spannende kennismaking. Als hij echter steeds dezelfde vreemde herhaaldelijk ziet dan krijgt hij kans om te groeien, dapperder te worden en geleidelijk zijn angst te overwinnen. Na de eerste vriendschap kan de volgende gesmeed worden. Elke keer opnieuw zal het eerst slecht gaan, dan wat beter, dan goed, of toch als je de juiste aanpak volgt en niets forceert

  4. Zorg ervoor dat je pup tijdens het socialisatiemoment voldoende bewegingsvrijheid heeft. Ga niet in een hoekje staan en let dat er geen spanning op de lijn zit. Als hij weg wil gaan dan volg je hem. Geef hem letterlijk de ruimte die hij nodig heeft

  5. Kies voor contacten in vertrouwde omgevingen, zo heb je meer kans op een dappere pup. Weer 1 obstakel minder om te overwinnen

  6. Kies heel selectief met wie je pup socialiseert. De vreemden moeten absoluut respect hebben voor de grenzen van je pup. Enkel zo is socialiseren fijn.

  7. Weet dat angst overwinnen zeer moeilijk is. De meeste mensen gaan hiervoor maanden of zelfs jaren naar een therapeut. Verwacht daarom niet dat je pup in 1 of 2 maand tijd volledig omkeert.

  8. Houdt socialisatie momenten niet te kort en niet te lang. Als het te kort is, dan krijgt je pup niet de tijd om zijn moed bijeen te rapen. Als het te lang is geraakt hij uitgeput/overprikkeld en zit je straks als je thuis komt met de gebakken peren: een onhandelbare pup. Houd het contact net zo lang dat er een beetje vooruitgang in zit. Als je iets van beterschap merkt, rond dan af, voor het weer de verkeerde richting uit gaat.

Unieke puppy

Tot slot

Angst komt zeer vaak voor bij pups, omdat alles zo nieuw is. Een deel van hen gaat hier heel veerkrachtig mee om. Met een aantal positieve ervaringen gaat het al de goede kant uit. Niet bij elke pup loopt het echter op rolletjes en kunnen we zomaar onbezonnen sociaal contact aanmoedigen, en dat is oké. Elke pup is uniek en het is geen competitie. Respecteer dus het tempo van jouw unieke pup en wees trots op elke mini-overwinning. Hij zal je des te meer vertrouwen en extra dankbaar zijn. Vergeet niet de reden waarom je je zorgen maakt rond socialiseren: je houdt van je pup, wil het beste voor hem en wil hem alle kansen geven. Laat het dan niet fout lopen omdat je algemene regels wil volgen, die niet aangepast zijn aan de noden van je pup.


Socialiseren is een marathon, geen sprint.

Wil je graag extra ondersteuning in het socialiseren van je pup? Neem dan contact voor privéles.

1.408 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page