top of page

Hoe blijft jouw senior hond gezond?

Bijgewerkt op: 11 jul. 2019

We willen allemaal dat onze beste vriend de gouden jaren op een zo aangenaam mogelijke manier doorstaat en dat hij zo lang mogelijk deel kan uitmaken van ons leven. We hebben ondertussen zo een sterke band opgebouwd en kennen elkaar vanbinnen en vanbuiten. Er is veel dat we kunnen doen om hem te helpen. Ontdek het snel hieronder!

Senior hond

De kracht van een jong brein en een jonge geest

Een hond die het leven als uitdagend en vervullend ziet zal meer weerstand bieden tegen fysieke kwaaltjes.

Seniors hebben nood aan veel mentale stimulatie. Fysiek gaat het vaak al wat moeilijker om grote trektochten te maken of om een rondje te gaan joggen. De hond spendeert zo steeds meer tijd in het mandje en gaat zo sneller achteruit. We moeten de geest en het brein van onze hond jong houden om algemene achteruitgang tegen te gaan. Een hond die het leven als uitdagend en vervullend ziet zal meer weerstand bieden tegen fysieke kwaaltjes. We kennen allemaal de kracht van een positieve ingesteldheid en naar mijn mening telt dit ook voor onze huisdieren, maar hoe doen we dit dan?


Hond trainen

1) Leer je hond op positieve manier nieuwe trucjes, houd hierbij wel rekening met fysieke beperkingen. Lang rechtop zitten met de voorpoten in de lucht is bijvoorbeeld heel belastend voor de rug en heupen, twee zwakke plekken van de ouder wordende hond.


2) Neem je hond wekelijks mee voor een korte wandeling op plaatsen waar hij niet vaak komt, of nog beter, waar hij nog nooit is geweest. Een nieuwe omgeving verkennen is voor een hond een leuke uitdaging en houdt hen nieuwsgierig en voldaan


3) Leer je hond speuren. Wanneer wandelen moeilijker wordt, moeten we een andere manier vinden om de hond uit te dagen en te vermoeien. Snuffelen is een erg belonende en vervullende bezigheid. Het ontdekken van verborgen beloningen (snoep of speelgoed) kan een boost geven aan het zelfvertrouwen van je hond en maakt de puppy in hem wakker. Ideaal voor een jonge geest. Het kan zelfs heel simpel zijn zoals zijn brokken uitstrooien in de tuin in plaats van te geven in zijn eetbak. Wees creatief!


4) Zorg voor voldoende sociaal contact, het maakt niet uit of dit mensen of andere honden zijn. Dit hangt af van waar jouw hond zich het beste bij voelt. Nieuwe personen ontmoeten is goed voor het zelfvertrouwen en een grotere uitdaging dan je denkt, het kan erg vermoeiend zijn.

Spelende honden

5) Een gezond dieet kan nooit voldoende benadrukt worden. Vroeg beginnen is de boodschap maar het is nooit te laat om enkele verbeteringen toe te passen. Voor de hersenen is het bijzonder dat we letten op de inname van zware metalen die opstapelen doorheen de tijd. Het is daarom niet verstandig uw hond meer dan eens per week grote vette vis te geven zoals zalm of tonijn, laat staan een brok waar deze ingrediënten in verwerkt zijn.

Kies voor kleine vette visjes zoals sardientjes, ansjovis of sprot. Deze bevatten veel minder zware metalen en gezonde omega 3 vetzuren die veel gezondheidsvoordelen kennen, waaronder een goed functionerend brein. Omega 3 vetzuren kan je ook best dagelijks supplementeren met phytoplankton. Deze vorm is vrij van vervuiling, in tegenstelling tot vele visoliën. Visolie bewaart ook heel kort, zelfs in de frigo. Als de vetten te lang open zijn (=langer dan een week) oxideren deze en worden ze schadelijk. Je kan dus beter op veilig spelen met phytoplankton.


Het hart is de motor van het lichaam

Het ergste aan hartkwalen is dat het meestal te laat is eens je duidelijke klachten merkt

Eens je viervoeter met hartproblemen te kampen krijgt, gaat alles snel achteruit. Fysieke inspanning wordt geleidelijk onhaalbaar en de drijfveer om te ontdekken verdwijnt. Het ergste aan hartkwalen is dat het meestal te laat is eens je duidelijke klachten merkt zoals hoesten, puffen, weigeren te wandelen of trappen te doen, gewichtsverlies, spierafbraak en lusteloosheid. Begin dus zo snel mogelijk met jouw senior de juiste ondersteuning te geven.

Hier volgen enkele duidelijke tips:


1) Laat jouw senior niet stilvallen. Als je altijd blijft frequente kleine wandelingen doen blijft het lichaam en het hart getraind. Dagelijks drie kleine toertjes is ideaal. Zoals eerder genoemd is wandelen een vorm van ontdekken en houdt het zo het brein jong. Daarnaast train je de conditie en het hart en het houdt de gewrichten soepel. Het bestrijdt ook overgewicht waar veel seniors mee te kampen krijgen. Kortom, reden genoeg!

wandelende hond

2) Zorg voor voldoende Taurine in de voeding. In veel verwerkte voeding is onvoldoende taurine. Het komt steeds vaker voor dat honden en katten hier een tekort aan hebben. Wanneer dit tekort aanhoudt kan dit leiden tot hartproblemen zoals een vergroot, slecht pompend hart. Taurine is rijkelijk aanwezig in vlees en vis. Echte krachtpatsers op dit gebied zijn kangoeroe, harten van rund of kangoeroe, mosselen en sardines. Geef deze zo frequent mogelijk aan jouw viervoeter en wissel af qua soort. Een supplement is ook nog steeds een optie. Praat hier over met jouw dierenarts.

Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat huisdieren die omega 3 gesupplementeerd kregen, langer leefden.

3) Omega 3 is niet alleen goed voor het brein maar beschermt ook tegen hart en vaatziektes. Daarnaast is het zo goed als in elke voeding te weinig aanwezig. Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat huisdieren die omega 3 gesupplementeerd kregen, langer leefden. Zoals eerder beschreven is het wel belangrijk dat je voor de juiste bron kiest. Kleine vette visjes en phytoplankton zijn ideaal. Als plan B adviseer ik Krillolie in capsules, deze bevatten minder zware metalen dan visolie, maar worden vaak op niet-ecologische manier gevangen. Ga dus steeds na of de firma hier rekening mee houdt.


Bijna elke senior heeft last van een of ander gewricht

hond bij de dierenarts

Ook hier zijn frequente wandelingen, gezonde voeding en omega 3 belangrijk. Daarnaast zijn er veel helpende supplementen zoals Curcuma, groenlipmossel en andere kruiden. Laat je hierdoor informeren door je dierenarts of voedingsdeskundige. Want suppelementen kunnen elkaar tegenwerken of mogelijks interageren met medicatie die uw huisdier krijgt. Het is beter hierover info te krijgen op maat van uw huisdier, dan zelf te experimenteren.

Daarnaast kan ik T-touch, zwemmen en body-balance aanbevelen als leuke ontspannende activiteit om gewrichtsklachten te ondersteunen.


Zo heeft u hopelijk wat nuttige en bruikbare tips om er voor te zorgen dat uw trouwe vriend zijn pensioenleeftijd zo goed mogelijk doorstaat. Laat me zeker iets weten als je met deze tips aan de slag bent geweest!

210 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page