top of page

Tips voor een stralende vacht en gezonde huid

Bijgewerkt op: 22 jun. 2018


Vachtverzorging hond

Uiteraard is een goede vachtverzorging essentieel om een prachtige, gezonde vacht te bekomen. Als huisdiereigenaar is het soms moeilijk om hier in het juiste evenwicht te vinden. Zowel te veel als te weinig onderhouden kan problemen opleveren. Gezonde voeding is echter bijna even belangrijk voor een mooie haardos. Voeding heeft invloed op hoeveel haar je dier verliest, de glans van de vacht en zelfs hoe diep de kleuren zijn. In dit artikel je alvast wat je aan de voeding van je dier kan toevoegen om zijn pels te doen stralen!


Samen met De Vachtdokter en Vets for Pets geef ik regelmatig voordrachten rond hoe je via voeding en vachtverzorging er voor kan zorgen dat de vacht en huid van je dier in optimale conditie zijn. Houd mijn Facebookpagina in de gaten naar komende evenementen.


1. Kleine vette visjes zoals sprot of sardines

Ansjovis omega 3

Vette visjes bevatten voor honden en katten en goed opneembare vorm van Omega 3. Dit is een essentieel vetzuur dat bijdraagt tot een gezonde huid en glanzende vacht. Daarnaast heeft het een positieve invloed op de hersenen en remt het ontstekingsprocessen.


Het is echter belangrijk er op te letten op welke manier je vette vis serveert voor je huisdier. Als vette vis in brokken of snoep verwerkt zit dan moeten deze binnen de week na opening geconsumeerd worden om oxidatie van deze vetten tegen te gaan. Bovendien moeten ze koel bewaard worden in een goede luchtdichte verpakking. Eens de vetten oxideren zijn ze ongezond en kunnen ze bijvoorbeeld de kans op beroerte verhogen. Bij voorkeur geef je dus verse volledige visjes of bereide vis uit blik of vacuüm verpakt.


Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van de vis. Hoe kleiner de vis, hoe lager deze zich in de voedselketen bevindt en dus hoe minder zware metalen deze bevat zoals lood, kwik en arsenicum.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat dus naar sardines of sprot. Mijn hond krijgt deze 1 keer per week als smakelijk extraatje. Let er op dat verse vis steeds gestoomd of gekookt moet worden voor gebruik om besmetting met parasieten te voorkomen.


2. Extra-vierge koudgeperste Kokosolie voor intern en extern gebruik


Hond in bad

Ook extra-vierge koudgeperste kokosolie heeft een positief effect op de glans van de vacht en de functie van de hersenen van onze honden. Je kan een mespuntje per dag toevoegen aan de voeding of bij grote honden een halve koffielepel. Als je overdrijft kan je dier last krijgen van de darmen dus doseer voorzichtig.


Ik gebruik kokosolie voornamelijk extern wegens de anti-bacteriële en schimmeldodende eigenschappen. Daarnaast neemt het nare geurtjes weg, voedt het de huid en stilt het jeukklachten bij huidinfecties, allergieklachten of droge plekken. Ik voeg een soeplepel toe aan het bad van mijn hond en smeer het op bepaalde probleemzones. Het voordeel is dat dit een volledig natuurlijk product is en de hond dit gewoon mag oplikken zonder problemen. Let bij de aankoop dat het om de juiste variant gaat en niet de sterk bewerkte variant die de meeste positieve eigenschappen verloren heeft. Koop steeds extra-vierge en koudgeperste kokosolie.


3. Biergist


Biergist bevat veel B-vitamines die bijdragen tot een gezonde vacht en huid en haarverlies tegen gaan. Honden die veel ruiven kunnen vaak baat hebben bij een mespuntje biergist over de voeding. Het is een goedkope, smakelijke multi-vitamine voor uw dier.


4. Lever


Lever bevat veel vitamine A wat bijdraagt tot gezonde huid, vacht en ogen. In lever zit de best opneembare vorm voor honden en de enige soort die opneembaar is voor katten. Vitamine A in de vorm van Beta-caroteen uit groenten is dus voor onze honden minder effectief en voor katten onbruikbaar.

Kat

Vitamine A is een vet-oplosbare vitamine, wat wil zeggen dat het lichaam zich niet kan ontdoen van een overmaat. Ook hier is dosering dus van uiterst belang om uw dier niet te vergiftigen. Voor kleine honden is 15g lever per dag ruim voldoende, voor grote honden 30g. Let er op of er in de snoepjes of voeding die je geeft al geen lever aanwezig is, zodat je hiermee rekening kan houden.


5. Zeewier


Zeewier is een gezond vitamine en mineralen complex dat bijdraagt tot een goede pigmentering van de vacht. De grote hoeveelheid voedingsstoffen dragen bij tot de algemene gezondheid van het dier. Voor mensen die zelf koken is dit zeker aan te raden om tekorten in de voeding op te vangen. Belangrijk om weten is dat zeewier veel jodium bevat. Daarom wordt het afgeraden bij dieren en mensen met schildklier problemen. De optimale dosering is een mespuntje voor kleine dieren, een theelepel voor grote honden.


Zo weet je alvast een paar haalbare en leuke extra's om jouw dier te verwennen en bij te dragen tot zowel zijn algemene gezondheid als de conditie van zijn vacht. Ga er alvast mee aan de slag, je zal verschieten van het resultaat!


435 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page