top of page

Zo zet u vuurwerkangst schaakmat

Bijgewerkt op: 16 aug. 2018

Voor onze huisdieren is vuurwerk een vreemd fenomeen. Akelige geluiden gecombineerd met lichtflitsen en knallen doen veel viervoeters huiveren. De meeste honden komen hier pas mee in contact na de socialisatieperiode en kunnen het daarom moeilijk plaatsen. In dit artikel leert u vuurwerkangst herkennen en krijgt u een aantal nuttige tips om uw hond te helpen.


Vuurwerkangst herkennen

Elke hond toont zijn angst een beetje anders, meestal is een combinatie van een aantal duidelijke signalen. Hier volgt een lijstje van hoe uw hond zijn bezorgdheid rond vuurwerkangst kan uiten, van milder naar ernstiger:

- Hoofd opheffen met gespitste oren gedurende langer dan 5sec

- Gefronst voorhoofd, bezorgde blik

- Geeuwen, neus aflikken

- Over en weer ijsberen, rusteloos zijn

- Hijgen met de tong in de mond

(als de tong uit hangt dan heeft hij gewoon te warm)

- Piepen of janken

- Weigert snoep of eten

- Hoofd laag houden met oren strak naar achter

- Gebukt lopen, sluipen, zich klein maken

- Schuilen onder stoelen of tafels

- Rillen of beven (wanneer het niet kouder is dan normaal)

- Kwijlen (zonder eten in de buurt)

- Zijn behoefte doen zonder het zelf te beseffen



Vertoont uw hond meer dan 1 van deze signalen dan is het nodig uw dier te helpen om met de angst om te gaan. Uw hond heeft dan duidelijk veel stress tijdens het vuurwerk en zijn welzijn komt in het gedrang. Hier volgen enkele tips om de angst bij uw hond te verminderen.


Tips op de dag van het vuurwerk

Hou de kalender in de gaten van uw lokale gemeente wanneer vuurwerk gepland staat. Noteer dit in uw agenda en houd hier rekening mee:

1. Laat uw huisdier binnen van zodra het donker wordt. Soms worden er testschoten voor het afgesproken uur afgeschoten en kan dit voor uw dier een traumatiserende ervaring zijn. Houd uw dier in elk geval binnen ten laatste een half uur voor de geplande start.

2. Laat uw dier niet alleen op dagen waar mogelijks vuurwerk wordt afgeschoten. Bent u er niet bij dan kan uw dier mogelijks schade toebrengen aan uw huis of aan zichzelf. Elk jaar zijn er dieren die in paniek ontsnappen uit de tuin of woonst.

3. Een half uur voor het vuurwerk dient te beginnen doet u alle gordijnen en rolluiken dicht. Zo merkt uw dier de lichtflitsen niet op. Rolluiken dempen ook extra het geluid. Ga met uw hond naar de kamer waar u het vuurwerk minst zal horen en waar het dier zich veilig voelt. Sluit eventueel nog extra deuren die het geluid kunnen dempen.

4. Een half uur voor het vuurwerk begint, zet u de tv en/of radio luid. Kies een zender die constant muziek speelt. Als er enkel stemmen te horen zijn camoufleert dit minder het geluid van het vuurwerk. Ideaal zijn zogenaamde 'White noise' filmpjes. Deze geven een constant geluid dat goed camoufleert. Je kan deze luid afspelen op een goede geluidsinstallatie, eventueel in combinatie met muziek om de stille momenten op te vangen. Hieronder vinden jullie een filmpje dat ik zelf gebruik:



5. Creëer voordien ten minste 3 veilige schuilplaatsen voor uw dier. Wanneer een hond angstig is voor geluiden wil het zich meestal verstoppen. Ideale plaatsen zijn onder een bureau, tafel, stoel of zetel. Leg onder die plaatsen iets waar uw dier mee vertrouwd is zoals het deken waar hij elke avond op ligt, zijn favoriete mand of nog beter zijn vertrouwde bench waar hij elke nacht in slaapt.

Als de bench voor uw dier vertrouwd is, dan is dit de veiligste plaats om te schuilen. In dit artikel leert u hoe u dit bereikt. Als u deze dan nog eens onder een tafel opstelt biedt dit in het hoofd van uw dier nog extra zekerheid. Gaat het om een metalen bench dan kan u deze extra geluidswerend maken als volgt: Bekleed de bench met lege eierdozen en vervolgens een paar dekens. Heeft u enkel de dekens dan zal dit ook al effect hebben. Echter een belangrijke waarschuwing: SLUIT UW DIER NOOIT OP! De deur van de bench moet steeds open blijven, anders voelt hij zich mogelijks in het nauw gedreven en kan dit uw dier traumatiseren.

6. Kijk naar uw dier en respecteer zijn angst. Uw hond moet niet betutteld worden maar ook niet geforceerd. Respecteer dat het wil schuilen en volg zijn leiding waar hij dat wil doen. Wil hij liever tegen u aan komen leunen dan is dit ook ok.

Als uw dier erg onrustig is en niet weet wat te doen kan het soms helpend zijn om uw dier een instructie te geven zoals hem naar zijn plaats of bench sturen en er bij komen zitten. Hij kwam misschien zelf nog niet op het idee en kan nu kalmeren. Deze instructie moet slechts een suggestie zijn, luistert hij niet dan is dit niet erg. Mogelijks voelt uw suggestie niet goed aan of is uw hond te angstig en hoort hij u niet.

7. Knuffelen is voor de meeste honden op dat moment geen troost en onaangenaam. Ze voelen zich in hun beweging beperkt of hun hoofd staat er niet naar. Uw aanwezigheid is vaak voldoende.



Vooruit plannen

Het is daarnaast belangrijk, als uw hond elk jaar opnieuw hier onder lijdt, vooruit te gaan plannen. Bij grote angst consulteert u best uw dierenarts rond eventuele medicatie of kalmerende middeltjes. Zeker als u merkt dat uw hond de dagen na het vuurwerk onrustiger is dan anders en schrikt van andere geluiden. Angst voor geluiden heeft sterk de neiging te veralgemenen en als u niet tijdig ingrijpt kan uw hond ook angstig worden van onweer, de wind, of zelfs het kraken van uw croque monsieur machine. Plan de consultatie bij voorkeur ruim op voorhand, want sommige middeltjes dienen enkele dagen op voorhand gestart te worden.


Specifieke angsten zoals deze kunt u ook proberen via geleidelijke gewenning aan te pakken. Dit gebeurt met een audio-cd die eerst op minimaal geluidsniveau wordt afgespeeld op een kwalitatieve geluidsinstallatie. Het is de bedoeling dat uw hond hier helemaal niet op reageert. Traag maar gestaag wordt doorheen meerdere oefensessies het geluid geleidelijk opgedreven. Uw hond mag nooit tekenen van stress vertonen en zijn tempo moet gevolgd worden. Zo went uw dier aan het geluid en zal hij in de toekomst minder bang zijn. Vindt u dit moeilijk of lijkt het geen effect te hebben consulteer dan een gedragstherapeut voor specifiek advies op maat van uw hond.


Zo weet u al wat specifieke raad en kunnen we samen werken naar feestdagen waar iedereen van geniet!

636 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page