top of page

Moet je hond veel krabben door pollen?

Bijgewerkt op: 23 jun.

Lijkt de jeuk van jouw hond gebonden aan de seizoenen? Lijkt de jeuk steeds weg te gaan in de winter en terug naar boven te komen in het voorjaar? Dan heeft je hond mogelijks een pollenallergie. Wat kan je doen om deze jeuk te voorkomen en bestrijden? Dit leer je in dit artikel.

horde met pollenallergie


Preventie

Allergieën ontstaan vanuit een ongezond immuunsysteem. Er zijn een aantal rassen gekend voor allergieën waaronder de Franse buldog, West Highland terriër, Engelse bulldog, ... Bij hen is het extra belangrijk om van in het begin aandacht te schenken aan het immuunsysteem. Hier volgen enkele tips:

dierenarts behandelt pollenallergie
  • Spreek met je dierenarts over titeren. Bij titeren wordt nagegaan welke vaccins absoluut noodzakelijk zijn voor jouw hond. Elke vaccinatie geeft namelijk een stimulatie van het immuunsysteem. Hoe meer opflakkeringen hoe meer kans op de ontwikkeling van allergieën. Als we dus enkel de vaccins geven die noodzakelijk zijn zal het immuunsysteem van jouw hond meer tot rust kunnen komen. Het is gevaarlijk om vaccinaties over te slaan zonder na te gaan of jouw hond nog beschermd is. Bij titeren weet je waarvoor jouw hond beschermd is en waarvoor niet.

  • Uit onderzoek blijkt dat honden die van jongs af verse voeding krijgen en gevarieerd eten een verlaagde kans hebben op het ontwikkelen van allergieën. Probeer dus voorzichtig een aantal verse ingrediënten uit zoals fruit groenten en vlees. Een aantal dingen zijn giftig voor honden waaronder ui, prei, look, druiven en rozijnen. Voor de rest kan je experimenteren. Verwijder wel steeds pitjes en stelen van vruchten. Wissel ook af tussen de voeding die je jouw hond geeft. Als je hond dit niet gewoon is, meng dan voorzichtig een kleine hoeveelheid van de nieuwe voeding onder zijn oude voeding en maak dit deel steeds groter.


Volledig genezen

bloedtest pollenallergie

Ondertussen staat de wetenschap al ver genoeg in de behandeling van pollenallergie: sommige honden kunnen volledig genezen. Voor omgevingsallergie kan een bloedtest uitgevoerd worden om te bepalen waar voor jouw hond allemaal allergisch is. Op basis hiervan kan een vaccin ontwikkeld worden en is de kans reëel dat de allergie volledig verdwijnt. Dit kan bij honden vanaf 1 jaar oud. Hoe jonger jouw hond hoe groter de kans dat dit vaccin zal werken. Spreek hierover met uw dierenarts.
Behandelen


Jeuk is iets ondragelijks. Eens jouw hond sterke jeuk heeft ontwikkeld overleg je best met jou dierenarts welke medicatie kan ingezet worden om de jeuk te stoppen. Onbehandelde jeuk zorgt namelijk voor gedragsproblemen zoals verhoogde agressiviteit en hyperactiviteit en kan ook letsels veroorzaken aan de huid die op zijn beurt dan infecteren en grotere problemen opleveren. Eens het scherpste er af is kan je overgaan tot een natuurlijke behandeling van de pollenallergie, in overleg met jouw dierenarts.

hond jeuk


Hulp op natuurlijke wijze

Eens je weet dat je hond een pollenallergie heeft, kan je opflakkeringen helpen voorkomen door een aantal huis-tuin-en-keuken-middeltjes. Het is ongelooflijk wat deze ingrepen kunnen betekenen voor je hond! Het is dus zeker het proberen waard.

  1. Wassen wassen en nog eens wassen Spoel je hond zoveel mogelijk af, vooral na de wandeling. Je kan ook aan elke ingang een voetbadje plaatsen zodat je de poten pollenvrij kan maken als hij terug binnenkomt. Shampoo is niet nodig, het spoelen dient puur om de pollen uit de vacht te verwijderen.

  2. Het huis pollenvrij maken Sluit zoveel mogelijk ramen en deuren. Stofzuig zoveel mogelijk. Zorg dat de ligplaatsen van jouw hand makkelijk te wassen zijn en stop deze zo vaak mogelijk in de wasmachine. Zo verwijder je zoveel mogelijk pollen uit zijn omgeving.

  3. De huidbarrière versterken met voeding Een droge huid is gevoeliger voor irritatie en jeuk. De huid ondersteunen kan de symptomen van jouw hond verminderen. Een aantal voedingsstoffen spelen hierin een belangrijke rol: omega 3 en omega 6, vitamine A, vitamine E essentiele vetzuren en vitamine D. Vette vis, tarwekiemolie en orgaanvlees zoals verse lever zijn daarom goede ondersteuningen voor allergische honden. Je kan ook kiezen voor een voedingssupplement

  4. Jeuk-stillende voeding Quercitine is een stof met ani-histamine-eigenschappen (gelijkaardig effect als allergie pillen). Je kan dit geven als supplement maar het komt ook voor in voeding. De schil van de appel bevat veel quercitine. Je vindt dit stofje ook in bessen, broccoli, kolen, spruitjes, asperges, paprika's, ...


Heeft jouw hond moeite met eten en wil je graag een oplossing? Ontdek hoe een consult voedingsadvies (online of te Westende) kan helpen.

69 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page