top of page
Foto van schrijverHanne Callewaert

Verkeerd wandelen met je pup kan vervelend gedrag opleveren

Bijgewerkt op: 5 mrt.

Je weet nog goed van je vorige hond hoe leuk een grote, ontspannen wandeling kan zijn. Kersverse puppy-baasjes streven er dan ook naar om zo snel mogelijk weer diezelfde wandelervaring te beleven met hun nieuwe pup. Hier blijkt onmiddellijk het schril contrast met je vorige hond: Je pup bijt in de lijn, stopt voortdurend, legt zich neer tijdens het wandelen, protesteert, trekt aan de lijn naar huis of heeft zelfs moeite om het huis te verlaten. Te snelle en hoge verwachtingen kunnen je droom saboteren. In dit artikel leer je waar wandelen met je pup kan fout lopen en hoe je zo vlot mogelijk weer je droomwandeling kan maken. Lees ook mijn blog, 'mijn jonge pup wil niet vooruit' voor meer tips.



Puppy op wandeling


Je pup moet nog veel leren...


Voor je pup is alles nieuw. Wij vinden het evident dat er auto's op straat zijn, dat er werken aan de gang zijn met een slijpschijf, dat mensen met een stok wandelen of in een rolstoel kunnen zitten, dat sommige een uniform dragen of een grote hoed, ... Voor je pup lijkt het echter alsof hij ontvoerd is naar een vreemde planeet en er ufo's vliegen en aliens rondlopen. Hierdoor gaat hij vaak stilstaan om dit goed te bekijken en te beoordelen of het veilig of gevaarlijk is. Je pup opjagen om vooruit te gaan heeft hier het omgekeerde effect. Het is nodig dat hij alles goed kan bestuderen en de tijd krijgt om de info te verwerken. Pas dan zal elke wandeling geleidelijk een beetje vlotter gaan. Als je pup echt bang is en bijvoorbeeld beeft of wegkruipt mag je hem zeker oppakken of de afstand vergroten zodat de angst kan afnemen. Zo leert hij op jou rekenen voor hulp en dat geeft vertrouwen. Hij hoeft namelijk de problemen niet zelf op te lossen door bijvoorbeeld die enge persoon weg te blaffen.


Ook aan het lijntje lopen is voor je pup volledig ongekend. Hij is gewoon van steeds vrij rond te lopen en plots hangt hij aan een touwtje vast gebonden aan iemand anders die onvoorspelbaar rond beweegt. Voor ons is het logisch welke route we uit gaan, voor onze pup is dit echter zeer vreemd. Om dit beter te begrijpen, kan je je inbeelden dat je met je beste vriend zou gaan winkelen, maar je bent vastgebonden aan elkaar met een touw van +-1,5m. Hij ziet iets interessant links en jij rechts, of hij wil al naar de kassa en jij bent nog niet klaar. Hoe frustrerend en verwarrend zou dit zijn voor je? En hoe lang zou het duren voor je het gewoon bent?





De ideale puppy-wandeling

Je pup dragen op wandeling is ok


Hoe lang wandelen?


Voor de gewrichten geldt de regel ‘5min per maand dat je pup oud is’. Anders kan het zachte kraakbeen beschadigd geraken. Mensen lossen deze zeer korte tijd vaak op door hun pup hele stukken te dragen. Op zich is daar niets mis mee, maar er is ook zoiets als psychische draagkracht. Het is ok om je pup te dragen als hij moe wordt of bang is, maar doe het niet om per sé een wandeling van 1u te doen met je pup. Hij ziet nog steeds alles rond zich en voelt hierbij van alles. Probeer je dus ook voor zijn geest te houden aan deze regel en geef hem een mooie rustpauze na het wandelen, liefst met een kauwbeentje en een dutje.


Hoe weet je dat de wandeling te lang is?

Volgende symptomen geven het weg:

  • Je pup trekt aan de lijn richting naar huis

  • Je pup is nog een tijdje onrustig als hij thuis komt of zet zelfs de boel op stelten

  • Hij bijt op het einde van de wandeling meer in de lijn dan in het begin

  • Puppybijten neemt toe na de wandeling

  • Je pup aarzelt geleidelijk aan meer en meer om te vertrekken op wandeling


Hoe vaak wandelen?


=> Voor pups tot 4 à 5 maand:


In het algemeen is voor deze categorie het best om twee à drie heel korte wandelingen te maken, zo leren ze snelst over de omgeving en raken ze minder snel overprikkeld. Ze hebben dan ook tussen de wandelingen meer tijd om alles te verwerken dan bij 1 grotere wandeling.


=>Vanaf 4 à 5 maand:


Hond in de pubertijd op wandeling

Hier start meestal de pubertijd en komt je pup in een nieuwe fase. Voor deze honden is het best over te gaan naar 1 grote wandeling van ongeveer 30min à 1u per dag (afhankelijk van zijn leeftijd). Vanaf deze leeftijd zijn ze normaal gesproken minder onder de indruk van de buitenwereld en ze krijgen meer uithoudingsvermogen. Een grotere wandeling put hen meer uit en geeft meer voldoening. Als je met deze categorie pups blijft drie keer per dag wandelen, kan dit soms leiden tot problemen bij het tot rust komen, ze liggen bijvoorbeeld de hele tijd op wacht naar de volgende wandeling of eisen altijd meer. Daarom is het beter de frequentie van wandeling te doen afnemen.

Dit doe je door je laatste wandeling elke dag een beetje te vervroegen tot hij samenvalt met de wandeling ervoor. Zo kan je reken op minst 'protest' en onbegrip.


Er zijn uiteraard altijd uitzonderingen, als je vindt dat je pup nog steeds veel moet verwerken en vaak angstig is, dan houd je het beter nog wat langer bij het vorige systeem.


Waar wandelen?


Je begint best op rustige plaatsen. Houd er rekening mee dat als je pup jonger is dan 12 weken, hij nog niet voor de volle 100% beschermd is door zijn vaccins. Dit mag je niet verhinderen om te gaan wandelen met je pup, anders loopt hij een serieuze achterstand op in zijn mentale en emotionele ontwikkeling, die misschien niet helemaal meer in te halen valt. Je moet echter ook verstandig blijven. Dat wil zeggen dat je best plaatsen vermijdt waar heel veel honden hun behoefte doen zoals hondenweides. Je laat hem ook beter niet ruiken aan paaltjes waar duidelijk honden tegen geplast hebben of aan uitwerpselen op straat. Om de veiligheid van de pups te garanderen wordt daarom de Hondenmanieren-praktijk ontsmet met een product dat onschadelijk is voor honden, maar wel zeer effectief is in het bestrijden van bacteriëen en virussen, zelfs het meest resistente Parvo-virus. Zo kunnen jonge pups hier veilig les volgen en socialiseren op jonge leeftijd.


Wandeling met de pup op en rustige plaats

Ook voor zijn emotionele ontwikkeling is het best te beginnen op rustige plaatsen. Pas als het wandelen vlotter gaat en hij minder bang is, ga je naar geleidelijk drukkere plaatsen. Zowel onderstimuleren als overstimuleren kan schadelijk zijn voor je pup. Het is dus een kwestie om je pup goed te observeren en zijn tempo te volgen. Lees hiervoor nog extra tips voor de iets bangere pups in mijn vorig blog rond socialisatie van angstige pups.


Met welk materiaal gebruik je om te wandelen ?


Gebruik een leiband die niet te lang is, zodat je pup kan wennen aan het aangelijnd zijn. Met een flexi schep je de illusie van vrij lopen en zo leert je pup niet hoe hij aan een korte lijn dient te lopen. Dit kan dan op latere leeftijd enkel moeilijker gaan. Wees geduldig en bijt even door, uitstel zal je je waarschijnlijk beklagen. Bovendien heb je minder controle over je pup aan een flexi, hij zal meer van de grond kunnen eten en krijgt regelmatig scherpe rukken aan de lijn om deze in te korten. Dit is niet bevorderlijk voor een aangename wandel-ervaring. De flexi zou ik enkel aanraden voor korte stukjes op het strand bijvoorbeeld, ter vervanging van loslopen. Kies dan steeds voor een flexi met tape en geen koord on snijwonden te voorkomen.


Kies een leiband met een lichte sluiting en fijn touwtje, afgestemd op de grootte van je pup. Weersta aan de verleiding om al een te kopen voor als hij groot is, dit zal de gewenning bemoeilijken. Stel je voor dat je als peutertje moest leren een bril dragen en dat dit onmiddellijk je volwassen bril zou zijn, heel zwaar en veel te groot. Je kan je inbeelden dat dit onaangenaam zou zijn en het wennen zou vertragen.


Een vaste halsband of harnasje zijn best voor je pup. Een slipketting of -koord draagt niet bij tot een veilig en ontspannen gevoel en raad ik dus af. Even de eigenschappen van een vaste halsband en harnas op een rijtje, zodat je geinformeerd de juiste beslissing kan nemen:


Vaste halsband:

Halsband
  • Helpt te voorkomen dat je pup dingen van de grond eet

  • Minder contact met de huid, dus je pup went sneller aan het gevoel van de band dan bij een harnas

  • Vaak sneller aan te doen dan een harnas

  • Je kan het aanlaten gedurende de dag en af doen om te slapen, dit bevordert gewenning en geeft je een 'handvat' aan je pup als hij iets mispeutert


Harnas:

Harnas
  • Beste keuze voor de gezondheid van je pup: Alle kwetsbare lichaamsdelen in de hals worden beschermd zoals de schildklier, slokdarm, luchtpijp, slagaders, ... Langdurig gebruik van een halsband kan problemen geven met slikken, er voor zorgen dat je hond meer kucht, aanleiding geven tot 'reverse sneezing' (een akelige episode waarbij je hond een ratelend, piepend geluid maakt), leiden tot nekklachten, ....

  • Het juiste harnas (Y-harnas) houdt rekening met ergonomie en is op lange termijn dus comfortabelst, maar het kan wel langer duren om er aan te wennen in het begin


Je kan er ook voor kiezen beiden af en toe te gebruiken naargelang de situatie, zo went je pup aan beiden en kan je later op volwassen leeftijd nog je keuze veranderen zonder al te veel problemen. Onthou: Jong geleerd is oud gedaan!


Conclusie

Wandelen met je pup vraagt geduld en dient af gestemd te zijn op zijn ontwikkeling. Gebruik de tips in dit artikel om rekening te houden met zijn noden en leerproces, zodat jullie zo snel mogelijk kunnen genieten van jullie droomwandeling. Investeer nu de tijd, om er later de vruchten van te plukken. Veel succes!


Meer info over onze puppy-coaching vind je hier.


Dit artikel bevat een aantal gesponsorde links met producten die ik aanraad. Ik krijg een kleine commissie als deze producten worden aangekocht. Ik koos deze artikelen met zorg uit voor jullie.




10.383 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Комментарии


bottom of page