top of page

Dit moet je weten voor je pup thuis komt

Bijgewerkt op: 5 mrt.

Het is bijna zo ver, uw langverwachte puppy mag binnenkort mee naar huis. Een vraag die ik vaak hoor als puppyspecialist is hoe baasjes zich kunnen voorbereiden. Wat moeten we in huis hebben? Waar zal hij op puppycursus gaan? Waar kan ik mij het beste inlezen? In dit artikel worden een aantal veel voorkomende vragen beantwoord zodat ook u er helemaal klaar voor bent.

Puppy boodschappen

Puppy materiaal


Potentieel boodschappen lijstje:


- Een variatie aan speeltjes, zo ontdekt u wat uw pup leuk vindt en raakt hij het speelgoed minder snel beu.


- Een variatie aan snoepjes, niet elke pup lust hetzelfde even graag. Zo heeft u ook meer succes met training want steeds hetzelfde krijgen wordt saai en voorspelbaar. Dit staat leren in de weg.


- Een variatie aan natuurlijke kauwbeentjes, zo houdt u puppybijten onder controle.


- Kauwspeelgoed waar voedsel in kan, ook zo houdt u puppybijten onder controle.


- Bench en/of puppyren, om uw pup veilig achter te laten als u weg moet of geen tijd heeft. Kies een Bench die groot genoeg is voor de volwassen hond (hij moet kunnen rechtstaan en zich draaien zonder moeite). Lees ook mijn tips om uw pup te wennen aan de bench.


- Een Vetbed (waterafstotend matje) of mandje om in de bench te plaatsen en 1 extra voor in huis. Het is goed voor jonge pups om de bench in 2 zones op te delen, een deel om te slapen en een deel voor het onvermijdelijke accidentje.


- Poepzakjes en Detol of Azijn om ongelukjes op te kuisen. In een voorgaand artikel bespreek ik hoe je zindelijkheidstraining best aanpakt.


- Een kleine hoeveelheid puppyvoeding van het zelfde type als de kweker


- Eventueel nieuwe puppyvoeding waar u uw pup wil naar overschakelen, zo kunt u geleidelijk mengen met het oude om uw pup te laten wennen aan de nieuwe voeding.


- Eventueel een DAP-halsband, dit helpt uw pup om 's nachts minder te huilen, De halsband gebruikt feromonen van moederhonden om uw pup minder angstig te maken en te kalmeren. Het zorgt ook voor een vlottere socialisatie en verlaagt de kans op wagenziekte. Deze halsband is verkrijgbaar bij de dierenarts.


Wat u beter niet koopt:

- Met het harnasje of halsbandje kunt u soms beter wachten tot de pup thuis is zodat u zeker bent van de maat. Weet dat pups razendsnel groeien en dat u dus beter wacht met dure aankopen tot uw pup 6 maand is.


- Puppypads: Dit zijn doekjes die urine opvangen zodat de vloer proper blijft. In het algemeen stelt het gebruik hiervan de zindelijkheidstraining uit en zal uw pup er langer over doen om proper te worden. In noodgevallen kan dit wel uitzonderlijk gebruikt worden.


- Een slipketting, gentle-leader, citronella spray, elektrische halsband of omheining of andere aversieve middelen om de pup te straffen. Een straf correct toepassen is ontzettend moeilijk. Al deze middelen straffen de hond door iets onaangenaams of pijnlijk toe te dienen. Dit leidt vaak tot emotionele schade, onbegrip en frustratie bij zowel pup als eigenaar. Dit wil niet zeggen dat u uw pup niet mag straffen, alleen niet op deze manier.


Uw puppy-kennis uitbreiden

Veel baasjes doen hun uiterste best om op de hoogte te zijn van puppy opvoeding en training. Er bestaat echter een enorm uitgebreid gamma aan boeken, filmpjes, artikels, meningen van kennissen, ... Mensen zien soms door de bomen het bos niet meer.


Niets is zo schadelijk voor de opvoeding als wisselvallig zijn, onzeker zijn en twijfelen.

Zorg er voor dat u met iedereen van het gezin op dezelfde golflengte staat en dat u zeker bent van de methode die u wenst te gebruiken om uw pup op te voeden. Niets is zo schadelijk voor de opvoeding als wisselvallig zijn, onzeker zijn en twijfelen. Pups spreken helaas onze taal niet, enkel onze daden spreken en deze kunnen uw pup duidelijkheid bieden of in de war brengen. Om snel uw pup te laten ontplooien moet u dus zeker zijn van uw stuk. Kan u er niet aan uit dan kunt u bij ons terecht voor een voorbereidend puppyconsult. U krijgt hierdoor persoonlijk advies op maat. Elk ras en elk gezin is anders. Soms kan het helpen om een open gesprek te hebben en op de hoogte te zijn van wetenschappelijk onderbouwde opvoedingsmethoden. Zo kunt u op twee oren slapen want u bent grondig geïnformeerd.


Er zijn ook een aantal goede boeken op de markt waarmee u een goede basiskennis kunt opdoen. Martin Gaus heeft 2 boeken die ik u aanraadt: 'Puppymanieren' en 'Een puppy in huis'. Ook op dit blog vindt u heel wat informatie om aan de slag te gaan.


De ideale puppytraining

Reeds voor uw pup in huis is kunt u zich best inschrijven bij een gepaste puppytraining. Eens hij er is heeft u namelijk andere dingen aan uw hoofd en de tijd gaat ongelooflijk snel! Uw pup moet aan zo veel mogelijk prikkels en sociale contacten blootgesteld worden voor de leeftijd van 12 weken. Daarna loopt de gevoelige periode voor inprenting op zijn einde en heeft u een essentiële kans gemist. Pups die onvoldoende gesocialiseerd zijn worden angstiger, onzekerder en soms ook agressiever. Ze hebben meer kans op gedragsproblemen. Voorkomen is beter dan genezen en dat is ook met socialisatie het geval.


We laten kinderen het ook niet onder elkaar uitvechten met alle fysieke en emotionele schade van dien.

Een goede puppytraining geeft ruimte en tijd voor sociaal contact. Uw pup maakt op een correcte en veilige manier kennis met vreemde mensen en andere honden. Lessen waar de pups samen in een wei worden losgelaten en het zelf maar moeten uitzoeken zijn uit den boze. We laten kinderen het ook niet onder elkaar uitvechten met alle fysieke en emotionele schade van dien. Luister hierbij naar uw gevoel. Lijkt uw pup te wild, angstig of in paniek, grijp in!


Negatieve ervaringen kunnen uw pup voor de rest van zijn leven beïnvloeden. U bent het baasje, u beslist of dit voor uw pup ok is. Een goede trainer houdt de pups goed in de gaten en stuurt constant bij. Hij/zij legt uit hoe u de lichaamstaal van uw pup moet begrijpen en wat u juist kunt doen om te helpen. U weet exact wanneer u wel of niet moet ingrijpen en wat u pup leert uit het sociaal contact.


Een voorbeeldje van prikkelgewenning

Naast socialisatie is er ook best ruimte voorzien voor opvoedingsvragen. Hoe goed u ook uw best doet, er zullen zich steeds situaties voordoen waar u niet op bent voorbereid. U moet bij iemand die u vertrouwt met deze vragen terecht kunnen. Er moet hiervoor voldoende tijd zijn en de trainer moet de correcte kennis bezitten. De puppytraining kan dus best niet te veel deelnemers tellen. Zo kan de trainer goed op het gedrag van uw pup inspelen en tijd maken voor uw vragen. Om na te gaan of de trainer de juiste kennis bezit kunt u eens navragen of opzoeken wat voor opleiding en ervaring de trainer heeft genoten. Het is perfect mogelijk dat hij/zij uw hond heel goed commando's kan leren en trucjes, maar opvoeding en gedrag zijn een ander paar mouwen. Als de leerkracht wiskunde uw kind heel goed kan leren rekenen gaat u er ook niet van uit dat hij/zij u raad kan geven over bijvoorbeeld de angsten van uw kind. Peil dus ook eens naar de kennis rond opvoeding en gedrag bij uw trainer.


Basisgehoorzaamheid is belangrijk om goed met uw puppy te kunnen communiceren. Commando's zoals zit, lig, los, af, blijf en kom hier zijn essentieel om goed te kunnen samenleven en ook samenwerken met uw hond. Dit kan best op een leuke en ontspannen manier gebeuren. Te veel druk leggen op jonge pups kan zorgen voor leermoeheid, frustraties en kan jullie band schaden. Mijn voorkeur gaat naar beloningsgerichte training waar uw pup vooral beloond wordt met snoep of speeltjes voor het juiste gedrag. Straffen kan beter beperkt blijven tot het wegnemen van iets wat uw hond leuk vindt. Een voorbeeld is de hond negeren, want hij is dol op uw aandacht. Uiteraard zijn er nog veel andere opties want straffen hangt af van het specifieke gedrag dat u wil verminderen.



Met het kiezen van het juiste materiaal, de juiste opvoedingsstijl en de geschikte puppytraining bent u al heel goed voorbereid op de komst van uw pup. Veel succes!


Dit artikel bevat een aantal gesponsorde links met producten die ik aanraad. Ik krijg een kleine commissie als deze producten worden aangekocht. Ik koos deze artikelen met zorg uit voor jullie.

525 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page